Nye sorter gir lengre jordbærsesong
Langt ut i september høstes det fortsatt jordbær. De nye importsortene gir lengre sesong og større avlinger og pene bær. Men den gode norske jordbærsmaken er ikke like lett å finne.
- Det finnes ikke finere bær å se på enn de remonterende sortene. Det er helt topp! Men smaken varierer voldsomt, sier Jakob Mæle på Sola i Rogaland. Han høster fortsatt tunnelbær fra en av de nye sortene. Men etterspørselen er mindre ut over høsten, så sesongen avsluttes i løpet av september.
I år har han prøvd ut seks ulike sorter i tunnel, og foreløpig er nederlandske Florentina favoritt. Mæle er godt fornøyd med at sesongen kan utvides etter at det ble åpnet for import av jordbærplanter i fjor. De såkalt remonterende sortene setter blomster og bær gjennom hele sesongen, og kan høstes så lenge det er nok lys og god temperatur.
Forskningsbasert næringsutvikling
- Den gode smaken er styrken og konkurransefortrinnet for norsk jordbærdyrking. Spesielt med sorten Korona, sier næringsutvikler Åge Jørgensen i Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO. Problemet med Korona er kort holdbarhet og de utfordringene det gir i vanlig omsetning. Derfor prøves det ut nye sorter over hele landet for finne sorter som går godt i norsk klima og er gode på smak, sier Jørgensen.
Fra NIBIO-avdelingen Særheim har han fulgt utviklingen tett, med flere prosjekter for å utvikle bærproduksjon i veksthus og tunnel, særlig i Rogaland.
Korona-smaken
- Det er ingen bær som overgår en perfekt Korona. Men hadde vi ikke hatt den å sammenlikne med, tror jeg smaken på flere av de nye sortene ville oppleves som helt fin, sier Jakob Mæle. Han har likevel veldig god tro på de nye remonterende sortene.
Landbruks- og matdepartementet åpnet for import av jordbærplanter fra EU fra nyttår 2015. Bakgrunnen var ønske fra store deler av næringa. Endringene i plantehelseregelverket stiller samtidig spesielle vilkår for å unngå introduksjon og spredning av jordbærskadegjørere.
- Avlingspotensialet kan ikke sammenliknes, for fullt utnyttet kan de nye sortene produsere tre ganger så mye. Det sier Mæle, som er godt fornøyd med mulighetene importen gir. Sjøl plantet han ut 3500 nye produksjonsklare planter før påske og høstet de første bærene i begynnelsen av juni.
- Jeg har aldri opplevd å høste så mye som i år. Med både Korona og de nye sortene har avlingene til sammen økt med 40 – 50 prosent, sier Jakob Mæle.
Fortsatt jordbærsesong
Det høstes fortsatt jordbær i tunnel her i landet. Helge Gjerde på Jelsa i Suldal og Geir Joa i Sola er også blant de som prøver de nye sortene, og vil høste en uke eller to til. De prøver sorten «Faith» for å forlenge sesongen, og er godt fornøyd med egenskaper og smak på denne, forteller Åge Jørgensen. Alle tre dyrkerne har vært med i flere Bioforsk/NIBIO-prosjekter for å profesjonalisere produksjonen. I 2008 – 2014 ble de tett fulgt opp med to prosjekter for å utvikle styringsverktøy for tidligproduksjon av jordbær i veksthus og tunnel.
– Målet var å få tidlig avling og optimal kvalitet, ved å overføre veksthuskompetanse og bygge opp kunnskap rundt klimastyring, vatning og gjødsling, forteller Åge Jørgensen ved NIBIO Særheim.
Gråskimmel-kontroll
Årets jordbærsesong ble i media mye preget av reduserte avlinger på grunn gråskimmel. Jakob Mæle mener denne problematikken er sterkt overdrevet. Soppen trives best i fuktig vær, og derfor er løsningen tunnel med mer åpen bladmasse og god lufting for å tørke opp plantene.
- Vi har også plukket ut store mengder bær som var angrepet. Men en må sprøyte tidlig nok og hele tida ha kontroll ved å ta ut smittede bær, sier Mæle. Gråskimmel vil alltid være der, men verken han eller de andre produsentene på Jæren, som dyrker under tak, opplever soppen som det største problemet.
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.