Slik velger du riktige planter til hagen
Skal du lykkes i hagen er det viktig å velge friske planter som vil trives med forholdene der du skal ha de.
Våren på vei i store deler av landet og det er igjen tid for hagearbeid. I de neste ukene vil mange av oss ta turen til hagesentre for å kjøpe inn nye blomster, busker og trær.
Men før du investerer i nye prydplanter til hagen, er det noen gode råd du bør ha med deg i bakhodet for å sikre god plantehelse. Det sier plantehelseekspert og forsker ved NIBIO, Venche Talgø.
Velg riktig for din hage
- Velg planter som trives der du har tenkt å ha de! Dersom du for eksempel skal plante et tre, velg en art som er hardfør og tåler vårt norske klima. Mange utenlandske planter er mer mottagelige for sykdommer fordi de i utgangspunktet strever her. Eksotiske planter kan bli dyrt i lengden, sier Talgø.
Men hun påpeker at det ikke alltid er enkelt å vite hvilke planter som passer.
- Det er varierende kunnskap om planter på hagesentrene så det er ikke alltid mulig å få gode råd, men plantene skal være merket med herdighetstall som gjenspeiler norske klimasoner, der H1 er de minst hardføre og H8 de mest hardføre, sier hun. NIBIO-forskeren mener imidlertid vi bør gjøre en jobb med å tilegne oss kunnskap om plantene vi vil velge på forhånd. Også når det gjelder hvordan plantene vil vokse.
- Det er jo ganske synd om du kjøper et tre som raskt vokser seg stort og blir forlangt felt av naboen etter kort tid, sier Talgø.
Blindpassasjerer på importerte planter
Fra et plantehelseperspektiv er det dessuten vesentlig at du ikke setter planter i jorda som har med seg sykdom.
- Vi vet for eksempel av erfaring at rododendron og tujahekker ofte har med seg sykdommer når de blir importert. Det er viktig å være klar over at du ikke alltid kan se om plantene er syke. En plante som ser fin ut kan ha stygge røtter. Sjekk derfor røttene nøye før du setter plantene i jorda. Skal du for eksempel kjøpe et tre – løft det ut av potta på salgsstedet og se at røttene er fine og hvite. Du må for all del ikke plante noe du mistenker at kan være sykt, understreker forskeren.
Særlig importerte planter kan ha med seg sykdommer som vi ikke vil spre i norsk natur. De siste tiårene har det stadig blitt oppdaget nye plantesykdommer i Norge, en situasjon vi deler med mange andre land verden rundt.
- Dette kan i stor grad tilskrives den økende globale plantehandelen, og de fleste nye funn er gjort på prydplanter, sier Talgø.
Hun forteller at undersøkelser av prydplanter fra flere europeiske land, viste at jordklumpen inneholdt mange sykdomsorganismer. Dette til tross for at alle plantene kom med sunnhetssertifikat som var utstedt av eksportlandene.
Må ta det på alvor
- Det er viktig at plantehelse blir tatt på alvor, slik at en unngår epidemier med store konsekvenser for naturen, slik en har sett flere eksempler på i både fjern og nær historie, understreker Talgø.
Phytophthora-arter, som er blant de plantesykdomsorganismene vi frykter mest, kommer ofte inn i landet som blindpassasjerer i jordklumpen som følger med prydplanter. I Norge har Phytophthora gjort skade på flere trearter og busker, forteller hun.
- Bare i 2018 påviste vi 14 Phytophthora-arter i importerte grøntanleggsplanter, herav fire nye arter for landet. Fra grøntanlegg kan disse artene spre seg ut i norsk natur via vassdrag, gjennom forflytting av infisert jord og dumping av hageavfall, sier hun og legger til at hun håper at folk vil bli mer bevisste på å velge norske produkter som er tilpasset vårt klima.
Ikke kast døde planter i naturen
Dersom du opplever at planter visner av uforklarlige grunner, kan det være tegn på alvorlig plantesykdom. Slike planter må destrueres sier Talgø:
- Har du døde planter må du ikke legge disse i komposten, men levere dem til forbrenning. Man må også være klar over at det er forbudt ifølge forurensingsloven å kaste døde planter og annet hageavfall i naturområder som skogkanter og elveleier. Disse plantene kan ha med seg skadelige arter som vi ikke vil skal spre seg videre i naturen.
KONTAKTPERSON
Venche Talgø
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 920 69 664 venche.talgo@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Plantehelse i praksis
Denne artikkelen er den andre i en serie på fem som vil bli publisert her på www.nibio.no i løpet av våren.
KONTAKTPERSON
Venche Talgø
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 920 69 664 venche.talgo@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.