Hopp til hovedinnholdet

Den ultimate ugraslukinga

2020-04-07 18.48.49

Bruk tid i påsken på å luke og rydde opp i hagen. Foto: Morten Günther.

Bruk tid i påsken på å luke og rydde opp i hagen anbefaler ugrasekspert. Gjør du en grundig jobb nå kan det spare deg for mye arbeid senere. I tillegg bli du kvitt skjulesteder for erkefienden brunskogneglen.

Våren er her og mange har planer om hagearbeid i hjemmepåsken. Og det er god grunn til å ta en økt i hagen mellom påskenøtter og sjokoladespising. Særlig er luking av ugras en god påskeaktivitet. Ugraset er ikke stort på denne tiden, men det ugraset som har overvintret er lettere å luke nå fordi det sitter løsere med en gang snøen forsvinner. Gjør du en grundig og regelmessig jobb de neste ukene, blir det vanskeligere å slå rot for ugras som formerer seg fra frø (frøugras).  

 

Mindre arbeid senere

-Noen ugras som for eksempel hestehov og løvetann, har allerede dukket opp. Det er lettere å luke disse nå fordi de ennå ikke har veldig lange røtter og jorda er fuktig. Det er best å fjerne hele rota, for da kommer de ikke opp igjen. Det å luke tidlig vil gjøre at det blir mindre arbeid senere, påpeker Wiktoria Kaczmarek-Derda, ugrasforsker ved NIBIO. Til luking og hakking kan man bruke løvetannstikke.

Luking kan dessuten være en god mulighet for litt «hjemmeskole» med barna, foreslår hun:

-Kanskje barna kan være med på arbeidet. Da kan du fortelle dem litt om ulike ugras – disse plantene som vokser på feil sted.  

Kaczmarek-Derda anbefaler også å bruke varmt vann på små områder med topplag av grus, asfalt, betong, stein og sand - områder som skal være uten planter – som tiltak mot ugras.

-På disse stedene kan du helle ut kokende varmt vann fra kanne. Det kan ha god effekt på ettårige ugras - de som spirer fra frø og dør om høsten. Metoden kan også ha god effekt på unge, ikke godt etablerte flerårige arter. Hvis man gjentar dette et par ganger i løpet av sesongen vil det bidra til å holde disse områdene «rene» uten planter, sier hun.

erfl-20200407-123009.jpg
Gras-ugras er lettere å luke om våren. Røttene har ofte ikke så godt feste før veksten kommer godt i gang. Foto: Erling Fløistad.

Rydd opp

Ifølge NIBIO-forskeren bør du også rake blader og fjerne visne stauder fra bed og kanter slik at organisk materiale ikke samler seg og senere blir grobunn for ugrasfrø.

- Du bør legge et topplag av bark eller lignende materialer i busk- og treplantinger. Dette er lurt fordi det hindrer ny spiring av ugras. For å oppnå maksimal effekt er det viktig at området er fritt for rot-ugras før dekkematerialet legges på, påpeker hun.

Når du fjerner ustelt gras og ugras, og lager et luftig bed med barkdekke, har du fjerna mange snegleskjulesteder. Dette kan fjerne et snegleproblem i en del av hagen.

 

Også plenen kan stelles nå

- Dette er også tiden for å legge til rette for gode vekstforhold for gras i plen. Nå ser det ut til at det ikke blir så mye frost lenger om natta -  i hvert fall ikke på Østlandet. Dermed kan du begynne å rake plenen. Dette vi gi bedre lys- og lufttilgang for graset. Men rak bare der plenen har tørket opp! Ikke rak hvis det fortsatt er vått. Da kan du nemlig lett kan tråkke ned graset og lage hull i plenen hvor ugras vil dukke opp senere.

ef-20150613-205954.jpg
Dekking med bark, etter at ugraset er fjerna, gir et åpent og luftig bed, uten skjulesteder for snegler. Foto: Erling Fløistad.

 

Plantehelse i praksis

Denne artikkelen er den første i en serie på fem som vil bli publisert her på www.nibio.no i løpet av våren.

IYPH_Web_Button_Vertical_210x210px_EN.png
Plantehelseåret skal brukes til å gi økt global oppmerksomhet på viktigheten av god plantehelse. Plantevern er også vern om livet. God plantehelse bidrar til mindre sult, mindre fattigdom, bedre miljø og gi økonomisk utvikling i fattige deler av verden. Norge har god plantehelse, den kan vi beskytte ved å være forsiktig med import av fremmede arter.
bilde 1 (003).jpg
Luking gir god anledning til å lære småtasser litt om ugras. Foto: Wiktoria Kaczmarek-Derda.
20030428ef0075.jpg
Noen ugras som for eksempel hestehov og løvetann har allerede dukket opp. Det er lettere å luke disse nå fordi de enda ikke har veldig lange røtter og jorda er fuktig. Foto: Siri Elise Dybdal.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.