Skogens netto CO2-opptak fortsetter å falle
Nye beregninger for arealbrukssektoren viser at årlig netto CO2-opptak i skog har avtatt siden 2010, og at det vil fortsette å synke i årene framover, gitt dagens praksis.
– CO2-utslippene fra drenert organisk jord, der det tidligere var myr, og utbygging i natur, øker. I tillegg går netto-opptaket av CO2 i norsk skog ned, forteller forsker Christian Wilhelm Mohr i NIBIO.
Mohr er koordinator i for Norges klimagassregnskap for arealbrukssektoren, det vil si alt forvaltet areal, slik som skog, myr, eng, åker, veier og bebyggelse. Klimagassregnskapet sendes til FNs klimakonvensjon hvert år, og nå har Mohr og hans kollegaer utarbeidet nye framskrivninger for arealbrukssektoren i Norge fram mot år 2100.
– Fra 1990 til 2010 økte nettoopptaket for arealbrukssektoren med over 120 prosent. Mesteparten av dette skyldtes skogens netto CO2-opptak, sier Mohr.
Men så, etter 2010, endret trenden seg, og de siste tretten årene har nettoopptaket av CO2i skog falt dramatisk.
– Årsaken er blant annet økt hogst og tredød. Skogen legger fortsatt på seg, og binder CO2, men ikke like mye som før, forklarer Mohr.
De nye beregningene viser at nettoopptaket av CO2i levende biomasse, død ved, strø (døde planterester), og mineraljord til sammen synker, og vil fortsette å synke de neste 25 årene.
Stadig mer utbygd areal, stadig mindre natur
– Fortsetter vi som nå får vi får stadig mer utbygd areal, og stadig mindre natur, sier Gunnhild Søgaard.
Søgaard er avdelingsleder og forskningssjef for NIBIOs avdeling for Skog og klima, og en av forfatterne bak den nye rapporten “Framskrivninger for arealbrukssektoren (LULUCF) under FNs klimakonvensjon og EUs klimarammeverk”.
– Det er særlig tapet av produktiv skog som en følge av avskoging, som bekymrer oss. Tap av den mest produktive skogen gjør det veldig vanskelig å nå målene om reduserte utslipp av klimagasser innen arealbrukssektoren, påpeker Søgaard.
– Dette først og fremst på grunn av utslippene forbundet med fjerning av skog, men det bidrar også til at det tas opp mindre CO2i skog fordi det er mindre skog igjen.
I den siste framskrivingen av klimagassutslippene knyttet til arealbrukssektoren benyttet forskerne et “business-as-usual”-scenario. Resultatene viser at netto-opptaket synker fra rundt 13 millioner tonn CO2-ekvivalenter i dag, som er gjennomsnittet for perioden 2018-2022, til 6-10 millioner tonn CO2-ekvivalenter i perioden fram mot 2050.
De nye beregningene gir et bilde på hvordan utviklingen i arealbrukssektoren kan bli, gitt dagens situasjon, og med den politikken som allerede er vedtatt. Det betyr at dagens klimatiltak i skog, slik som tettere planting, nitrogengjødsling og bruk av foredlet plantemateriale når ny skog plantes etter hogst, er med.
– Våre beregninger tar imidlertid ikke hensyn til prognoser for befolkningsutvikling, endringer i etterspørsel etter jordbruksprodukter eller tømmer eller tilsvarende som også vil kunne påvirke arealbruken i en annen retning enn det utviklingen i referanseperioden skulle tilsi, sier Søgaard.
Forventer redusert CO2-opptak i arealbrukssektoren
Framskrivningene i den nye NIBIO-rapporten er basert på historiske tall fra det nasjonale klimagassregnskapet som Norge har sendt til FN. Disse tallene viser at gjennomsnittlig netto opptak av CO2for hele arealbrukssektoren for referanseperioden 2009-2022 var 17,8 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år.
NIBIO-forsker Christian Wilhelm Mohr forklarer at framskrivningene viser en videre nedgang i netto CO2-opptak, før det flater noe ut mot 2050. I perioden 2030-2050 forventes det i gjennomsnitt et årlig netto opptak i størrelsesorden 9,6 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Dette forventes å øke noe i perioden 2090-2100, til et årlig netto opptak i sektoren på 12,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter.
– Denne utviklingen er i stor grad styrt av utviklingen i skogen, sier Mohr.
I perioden 2009-2022 lå det årlige netto CO2-opptaket i skog på rundt 23 millioner tonn per år, noe som forventes å synke til 14,5 millioner tonn for perioden 2030-2050.
– Hovedårsaken er at hogstvolumet øker og at flere trær blir eldre og dør.
Samtidig vil trærnes tilvekst synke fram til 2050.
– Men etter 2050 forventer vi at tilveksten vil øke igjen, etter hvert som de nyplantede trærne blir større og nettoopptaket av CO2øker, sier Mohr.
Når det gjelder karbon i jord viser framskrivingene at karbonopptaket i jord foreløpig er økende. Tross stadig mer strø, og tilførsel av død ved, forventer imidlertid forskerne at nivået synker framover mot 2050, for så å stabilisere seg i årene etter det.
Årsaken til tap av jordkarbon er todelt. For det første gir økt hogst økt tilførsel av strø til jorda, fra greiner og topper som ligger igjen på hogstflata, men etter hogst er det ingen store trær igjen som bidrar med tilførsel av større mengder strø. Dette resulterer i tap av jordkarbon inntil de nyplantede trærne er store nok til å tilføre mer karbon i form av strø enn det som går tapt i respirasjonen (celleåndingen). For det andre øker temperaturen i årene framover, som en følge av klimaendringer. Økt temperatur gir økt nedbrytning og omsetning av den samme døde veden, strøfallet og jordkarbonet. Om karbontapet i jorda er større enn mengden karbon som blir tilført fra trærne og annet vegetasjon, blir det karbontap.
– Det vil fortsatt være et netto opptak av CO2, men det vil synke, og så stabilisere seg etter cirka 2050, sier Mohr.
Fortsatt utslipp av CO2fra dyrka mark
Når det gjelder dyrka mark har de historiske utslippene ligget på 2,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter, og forskerne forventer at de fortsetter å øke i årene framover, til 2,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år for perioden 2030–2050.
– Hovedkilden til utslipp fra dyrka mark er tap av karbon fra drenert organisk jord, der det tidligere var myr. Det gjelder både fra eksisterende og nye arealer, sier Mohr.
– I tillegg er det et ganske betydelig utslipp fra nydyrking. Særlig når skog gjøres om til dyrka mark kan tap av karbon fra trær og dødt organisk materiale være stort.
De årlige utslippene fra nydyrking har ligget på 0,4-0,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i referanseperioden.
Forventer tredobling av netto CO2-utslipp knyttet til beiteområder
De årlige netto utslippene fra beiteområder har ligget rundt 180 000 tonn CO2-ekvivalenter. Disse utslippene forventes å nesten tredobles i årene som kommer, til 530 000 tonn CO2-ekvivalenter per år fram mot 2050.
– Dette er tap av karbon fra levende biomasse, og dødt organisk materiale ved omlegging av skog til beite, som gjør beite til en betydelig utslippskilde, forklarer Mohr.
En annen viktig kilde til utslipp forårsakes av tap av karbon fra drenert organisk jord, der det tidligere var myr – både på eksisterende og nye arealer.
– Samtidig er det imidlertid et årlig netto opptak av CO2 i levende biomasse, slik som trær, på gjenværende beitearealer. Dette er høyere enn karbontapet ved omlegging. I sum er det derfor et netto opptak i levende biomasse i beite, påpeker Mohr.
CO2-utslipp fra vann og myr
Også i kategorien vann og myr forventes det økte netto utslipp av CO2i årene som kommer. De årlige netto utslippene har ligget rundt 340 000 tonn CO2-ekvivalenter, og dette forventes å øke til 360 000 tonn CO2-ekvivalenter per år i perioden 2030-2050.
Mohr forklarer at de viktigste utslippskildene i denne arealbrukskategorien er torvuttak og grøfta myr. Utslipp fra oppdemt areal inkluderes i denne kategorien, men beregnes ikke per i dag.
Utbygging er en betydelig utslippskilde
Innen arealbrukssektoren i klimagassregnskapet er utbygging en betydelig utslippskilde. Disse utslippene er primært knyttet til tap av karbon når skog, myr og andre arealbrukskategorier gjøres om til veier, boliger og industriområder.
Det beregnes per i dag ingen endringer i karbonbeholdningen på gjenværende arealer i kategorien utbygd areal, men det er beregnet netto utslipp fra drenert organisk jord.
I referanseperioden 2009-2022 lå de årlige CO2-utslippene for arealbrukskategorien «Utbygd areal» på 2,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Disse utslippene forventes å gå ned til 1,9 millioner tonn C CO2O2-ekvivalenter per år i perioden 2030-2050. Hovedårsaken til de forventede lavere utslippene for perioden 2030-2050 er de relativt store utslippene knyttet til nedbygging og omgjøring av skog på dyp torvmark til infrastruktur i perioden 2009-2022.
– Slike overganger er imidlertid sjeldne, noe som reflekteres i endringsraten for skog til utbygd areal på organisk jord, forklarer Mohr, og legger til at utslippene knyttet til utbygging forventes å øke til om lag 2,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år mot slutten av dette århundret, i perioden 2090-2100.
Karbonutslipp fra treprodukter
Når det gjelder karbonlageret i treprodukter var det en netto økning i karbonlageret tilsvarende 7000 tonn CO2per år i perioden 2009-2022. Både historisk og i framskrivingene veksler det mellom årlig lagring eller tap i karbonlageret i treprodukter.
– Økning i hogsten i årene etter 2010 vil for eksempel resultere i økt tømmertilførsel til produksjon av treprodukter – og fortsatt netto lagring i årene framover, sier Mohr.
Forskerne forventer at den gjennomsnittlige årlige netto karbonlagringen i treprodukter i periodene 2030-2050 vil ligge rundt 605 000 tonn CO2.
Utslipp fra lystgass
Utslipp av lystgass utgjør bare en liten kilde i Norges klimagassregnskap, og kommer hovedsakelig fra avrenning samt utslipp til luft som en følge av nitrogengjødsling og mineralisering.
De årlige utslippene av lystgass lå rundt 8000 tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2009-2022. Dette forventes å øke i årene framover, til 8000 tonn CO2-ekvivalenter per år i perioden 2030-2050 og til 9000 tonn CO2-ekvivalenter per år i perioden 2090-2100.
– Hovedgrunnen til utslippsøkningen er økning av grøntareal i utbygde arealer, som forventes å føre til økt gjødsling, avslutter Mohr.
KONTAKTPERSON
Christian Wilhelm Mohr
Forsker
-
Divisjon for skog og utmark
(+47) 971 30 994 christian.mohr@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H8
Litt om Norges forpliktelser når det gjelder klimarapportering
I tillegg til klimagassrapporteringen til FN, under Klimakonvensjonen og Parisavtalen; rapporterer Norge også til ESA, EFTAs overvåkningsorgan, i henhold til klimaavtalen med EU; og til Stortinget, etter klimaloven.
Nettopp klimaloven stiller krav om at Regjeringen skal redegjøre til Stortinget hvert år for status og framgang mot Norges klimamål. Siden klimaloven ble vedtatt har redegjørelsen, etter klimalovens § 6, vært i Klima- og miljødepartementets budsjettproposisjon som blir lagt fram i oktober hvert år.
Gjennom FNs klimakonvensjon og Parisavtalen er Norge dessuten forpliktet til å rapportere på klimapolitikk og fremgang mot målene. I 2024 skal det, som et eksempel, innen utgangen av året, leveres to rapporter til FN.
I tråd med klimaavtalen med EU skal Norge dessuten rapportere på hvordan vi ligger an til å nå forpliktelsene i avtalen, en rapport som skal leveres i mars 2025.
Alle klimarapporteringene inneholder en status for hvordan Norge ligger an til å nå klimamålene, og disse framskrivningene danner så det mest oppdaterte grunnlaget for skog- og arealbrukssektoren, LULUCF.
Arealbrukssektoren og arealbruksendringer
Noen eksempler på arealbruksendringer er at boliger settes opp der det tidligere var skog, at myr grøftes for å dyrke gras, eller at en ny veitrasé legges over dyrket mark. Alle arealbruksendringer fører med seg endringer i opptak og utslipp av klimagasser, slik som karbondioksid, metan eller lystgass. Og omfanget av klimagassutslipp som en følge av arealbruk og arealbruksendringer utgjør en viktig del av det Norges nasjonale klimagassregnskapet under FNs klimakonvensjon.
NIBIO har ansvaret for beregningene av opptak og utslipp i arealbrukssektoren. Hvert år beregnes disse utslippstallene som så leveres til sammen med utslippene fra de andre sektorene til FNs klimakonvensjon og EU. I tillegg er NIBIO gitt i oppgave, fra Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet, å levere fremskrivinger for utslipp og opptak av klimagasser fra arealbrukssektoren basert på dagens situasjon. I framskrivingen skal alle utslipp og opptak i sektoren beregnes på lik måte som de rapporteres under Norges nasjonale klimagassregnskap.
LULUCF
LULUCF er et akronym fra engelsk «land use, land-use change and forestry», det som på norsk kalles arealbrukssektoren. Utslipp og opptak fra alt forvaltet areal – som gjelder det meste av landet – beregnes og rapporteres som en del av Norges klimagassregnskap til FNs klimapanel. Endringer i arealbruk, slik som utbygging og nydyrking, påvirker naturens evne til å ta opp CO2og andre klimagasser.
Påskoging og avskoging
Påskoging er arealer konvertert fra dyrka mark, beite, vann og myr, utbygd areal, og annen utmark til skog. Arealene vil kun inngå i bokføringskategorien påskoging så lenge de er i overgangsperioden (20 år). Under EUs regelverk er det forventet et årlig opptak fra disse arealene på i gjennomsnitt 1,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter i første forpliktelsesperiode, 2021-2025.
Avskoging er arealer endret fra skog til annen arealbruk (dyrka mark, beite, vann og myr, utbygd areal eller annen utmark). Dette er en betydelig utslippskilde, og utslippet er forventet å øke. Under EUs regelverk er det forventet et årlig utslipp på i gjennomsnitt cirka 2,8 millioner tonn CO2v-ekvivalenter fra avskoging i første forpliktelsesperiode, 2021-2025.
Forvaltet dyrka mark
Forvaltet dyrka mark er dyrka mark som fortsatt er dyrka mark, nydyrket areal siste 20 år (arealer konvertert fra beite, vann og myr, utbygd areal, annen utmark til dyrka mark), og dyrka mark konvertert til vann og myr, utbygd areal og annen utmark. Utslippet vil som beskrevet under konvensjonen øke, og det forventes et gjennomsnitt netto utslipp sammenliknet med referanseperioden, 2005-2009, for første forpliktelsesperiode, 2021-2025, på om lag 0,12 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år.
Forvaltet beite
Forvaltet beite er beite som fortsatt er beite, og arealer konvertert fra dyrka mark, vann og myr, utbygd areal og annen utmark til beite og beite konvertert til vann og myr, utbygd areal og annen utmark. Det forventes et gjennomsnitt netto opptak sammenliknet med referanseperioden, 2005–2009, for første forpliktelsesperiode, 2021-2025, på om lag 0,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter per år. Årsaken er økning i opptak i levende biomasse (trær) sammenliknet med referanseperioden 2005-2009, som er større enn økningen i utslipp for andre kilder.
KONTAKTPERSON
Christian Wilhelm Mohr
Forsker
-
Divisjon for skog og utmark
(+47) 971 30 994 christian.mohr@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H8
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.
Publikasjoner
Abstract
Arealbrukssektoren (engelsk: Land Use, Land-Use Change and Forestry, LULUCF) omfatter arealbruk og arealbruksendringer, med tilhørende utslipp og opptak av CO2, CH4 og N2O, og er en del av det nasjonale klimagassregnskapet under FNs klimakonvensjon. Framskrivningene presentert her er basert på data og metodikk fra Norges siste rapportering til FNs klimakonvensjon, innsendt 15. mars 2024 (Miljødirektoratet mfl. 2024). Perioden 2009–2022 har vært lagt til grunn som referanseperiode, og framskrivning av arealutvikling og utslipp er i all hovedsak basert på rapporterte data for denne tidsperioden. Utviklingen i gjenværende skog er framskrevet ved hjelp av simuleringsverktøyet SiTree og jordmodellen Yasso07. Klimaendringer under klimascenariet i RCP 4.5 er lagt til grunn. Framskrivingen er framstilt både i henhold til FNs klimakonvensjon sitt regelverk for klimagassregnskapet (alle arealbrukskategorier og kilder) og basert på EUs regelverk under LULUCF-forordningen (2018/841) (European Union 2018).