Hopp til hovedinnholdet

Nytt prosjekt skal fremme klimatilpassede landbruksmetoder i India

Signering UPSCALE

Denne uka ble det signert en avtale for oppstarten av UPSCALE-prosjektet. Til stede ved signeringen var (fra venstre til høyre): May-Elin Stener – Norges ambassadør i India, prof. P. J. Mishra – Dekan ved OUAT, Ivar Horneland Kristensen – administrerende direktør i NIBIO, prosjektkoordinator Udaya Sekhar Nagothu – seniorforsker og direktør for NIBIOs Centre for International Development, og professor P. K. Roul – visekansler ved OUAT. Foto: Ragnar Våga Pedersen

Denne uken ble det signert en avtale for oppstart av det fireårige UPSCALE-prosjektet i Assam og Odisha, India. Målet er å videreutvikle bærekraftige og klimatilpassede løsninger for ris- og jordbruksteknologi, med utgangspunkt i erfaringer og resultater fra tidligere prosjekter.

UPSCALE-prosjektet vil introdusere avanserte jordbruksmetoder og miljøvennlige teknologier for å øke avlingsutbyttet, forbedre økosystemtjenester og redusere klimagassutslipp. Dette vil gagne både indiske småbrukere og miljøet.

Prosjektet skal gjennomføres i Odisha og Assam, to av Indias mest klimautsatte delstater, og vil rette seg mot mer enn 40 000 bønder, hvorav 35-40 prosent er kvinner. Målet er å forbedre bærekraftig matproduksjon og klimatilpasning gjennom presisjonsbasert jord- og vannforvaltning, integrert skadedyrkontroll og styrking av verdikjeder.

Målet med UPSCALE er å blant annet redusere klimagassutslipp gjennom bruk av solenergi, tilpasset gjødsling, større variasjon i dyrkede vekster og jordvern. Prosjektet vil også fremme kunnskapsutveksling om fornybare ressurser som solenergi og biologisk nedbrytbar plast. I tillegg vil det legges vekt på bevaring av biologisk mangfold i rismarker.

UPSCALE builds upon interventions from previous projects, among others the NIBIO coordinated Resilience project (2018-2024). Photo: Kathrine Torday Gulden
UPSCALE bygger videre på tiltak fra tidligere prosjekter, blant annet det NIBIO-koordinerte Resilience-prosjektet (2018-2024). Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Tverrfaglig tilnærming

I samarbeid med eksisterende brukergrupper fra RESILIENCE-prosjektet (2018-2024) vil prosjektet lage en plan for hvordan man kan videreutvikle klimatilpasset landbruksteknologi. Sosiale, økonomiske og miljømessige fordeler og ulemper vil også vurderes.

Prosjektet vil formidle og spre kunnskap og anbefalinger gjennom allerede etablerte Landbrukssentre (KVK), der spesielt kvinner, unge og marginaliserte grupper vil bli involvert i både kunnskapsdeling og kapasitetsbygging.

UPSCALE skal fremme bruk av klimatilpassede landbrukssystemer ved å utvikle politikk basert på dokumenterte resultater, tilpasset lokale forhold. Målet med disse politiske anbefalingene er å oppmuntre beslutningstakere til å støtte gjennomføringen, samtidig som det øker bevisstheten blant forbrukere om fordelene med bærekraftige matvarer.

Gjennom samarbeid med ulike aktører, har prosjektet ambisjoner om å nå ut med resultater og anbefalinger på både delstats- og nasjonalt nivå.

UPSCALE aims to empower particularly women and youth in food production, value addition, and marketing. Here are some female smallholders in one of the participating villages. Photo: Kathrine Torday Gulden
Prosjektet har som mål å styrke særlig kvinner og unges posisjon i systemer knyttet til matproduksjon, verdiøkning og markedsføring. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Prosjektets hovedmål

I tråd med samarbeidet mellom India og Norge om klima og miljø, FNs bærekraftmål, Indias nasjonale klimaengasjement og Norges strategi for matsikkerhet, vil UPSCALE-prosjektet bidra til global klimatilpasning og tiltak mot klimaendringer, inkludert innsatsen som er beskrevet i COP28-erklæringen om landbruk.

Hovedmålene er:

 

  • Forbedre verdikjedene for småskalaprodusenter av mat, og oppmuntre dem til å bli med i bondeorganisasjoner for bedre tilgang til teknologi, innsatsmidler og markeder i møte med klimaendringer.
  • Fremme klimatilpasset matproduksjon, inkludert løsninger for karbonfangst og -lagring basert på biologiske metoder.
  • Utvikle digitale og AI-baserte verktøy for bedre værprognoser og å gi rettidig informasjon for å håndtere problemer med jord, dyr og planter.
  • Gi småbønder kunnskap til å tilpasse seg endrede klimatiske forhold og fortsette matproduksjonen.
  • Styrke kvinner og unges posisjon i systemene knyttet til matproduksjon, verdiøkning og markedsføring, spesielt i områder som er særlig utsatt for klimaendringer.

– UPSCALE-prosjektet viser et sterkt engasjement for klimaaksjon og bærekraftig landbruk, med mål om å heve marginaliserte samfunn og styrke motstandskraften mot utfordringene klimaendringer medfører, sier prosjektkoordinator Udaya Sekhar Nagothu fra NIBIO.

– Ved å bygge videre på erfaringer fra tidligere prosjekter, ønsker vi å oppnå et klimatilpasset og bærekraftig landbruk blant indiske småbrukere, samtidig som vi bidrar til den globale innsatsen for bedre klimatilpasning, tiltak mot klimaendringer og økt matsikkerhet.

Key environmental impacts in UPSCALE include mitigating greenhouse gas emissions through solar energy use, site-specific nutrient management, crop diversification, and soil conservation. Additionally, the project will foster knowledge exchange on renewable resources like solar energy and biodegradable plastics. The project will also focus on biodiversity conservation in rice wetlands. Photo: Kathrine Torday Gulden
UPSCALE tar sikte på å redusere klimagassutslipp gjennom bruk av solenergi, presisjonsgjødsling, variert vekstskifte og jordvern. Prosjektet vil også fremme kunnskapsutveksling om fornybare ressurser som solenergi og biologisk nedbrytbar plast. I tillegg vil prosjektet ha fokus på bevaring av biologisk mangfold i rismarker. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Globale utfordringer krever felles innsats

Administrerende direktør i NIBIO, Ivar Horneland Kristensen, understreker at NIBIOs arbeid i India og andre land som er særlig utsatt for klimaendringer, er en prosess med gjensidig læring.

– Våre internasjonale prosjekter styrker ikke bare vår egen vitenskapelige kompetanse, men hjelper oss også med å utvikle løsninger som møter de spesifikke utfordringene i forskjellige regioner og for hver enkelt bonde, sier han.

– Å bygge motstandskraft er bare et første skritt – det markerer starten på en langvarig reise mot bærekraft og velstand for alle. Når vi ser fremover, er vi forpliktet til å fortsette dette arbeidet, slik at de erfaringene vi opparbeider oss og de innovasjonene vi utvikler faktisk når de samfunnene som trenger dem mest. Sammen kan vi skape en fremtid der bærekraftig utvikling blir en realitet, ikke bare et mål.

UPSCALE

A transformative climate action through upscaling climate resilient rice and other agricultural technologies supported by evidence-based knowledge and policy in India (UPSCALE).

Studieområder: Odisha and Assam I India

Partnere:

  • NIBIO (koordinator)
  • National Rice Research Institute, India
  • Orissa University of Agriculture and Technology, India
  • Assam Agricultural University, India
  • M. S. Swaminathan Research Foundation, India

Finansiering: Den norske ambassaden I New Delhi

UPSCALE aims to enhance value chains for small-scale food producers, encouraging them to join farmer organizations to improve access to technologies, inputs, and markets in the face of climate change. Photo: Kathrine Torday Gulden
UPSCALE har som mål å styrke verdikjedene for småskalaprodusenter av mat, og oppmuntre dem til å bli med i bondeorganisasjoner for å forbedre tilgangen til teknologi, innsatsmidler og markeder i møte med klimaendringer. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.