Nytt prosjekt skal fremme klimatilpassede landbruksmetoder i India
Denne uken ble det signert en avtale for oppstart av det fireårige UPSCALE-prosjektet i Assam og Odisha, India. Målet er å videreutvikle bærekraftige og klimatilpassede løsninger for ris- og jordbruksteknologi, med utgangspunkt i erfaringer og resultater fra tidligere prosjekter.
UPSCALE-prosjektet vil introdusere avanserte jordbruksmetoder og miljøvennlige teknologier for å øke avlingsutbyttet, forbedre økosystemtjenester og redusere klimagassutslipp. Dette vil gagne både indiske småbrukere og miljøet.
Prosjektet skal gjennomføres i Odisha og Assam, to av Indias mest klimautsatte delstater, og vil rette seg mot mer enn 40 000 bønder, hvorav 35-40 prosent er kvinner. Målet er å forbedre bærekraftig matproduksjon og klimatilpasning gjennom presisjonsbasert jord- og vannforvaltning, integrert skadedyrkontroll og styrking av verdikjeder.
Målet med UPSCALE er å blant annet redusere klimagassutslipp gjennom bruk av solenergi, tilpasset gjødsling, større variasjon i dyrkede vekster og jordvern. Prosjektet vil også fremme kunnskapsutveksling om fornybare ressurser som solenergi og biologisk nedbrytbar plast. I tillegg vil det legges vekt på bevaring av biologisk mangfold i rismarker.
Tverrfaglig tilnærming
I samarbeid med eksisterende brukergrupper fra RESILIENCE-prosjektet (2018-2024) vil prosjektet lage en plan for hvordan man kan videreutvikle klimatilpasset landbruksteknologi. Sosiale, økonomiske og miljømessige fordeler og ulemper vil også vurderes.
Prosjektet vil formidle og spre kunnskap og anbefalinger gjennom allerede etablerte Landbrukssentre (KVK), der spesielt kvinner, unge og marginaliserte grupper vil bli involvert i både kunnskapsdeling og kapasitetsbygging.
UPSCALE skal fremme bruk av klimatilpassede landbrukssystemer ved å utvikle politikk basert på dokumenterte resultater, tilpasset lokale forhold. Målet med disse politiske anbefalingene er å oppmuntre beslutningstakere til å støtte gjennomføringen, samtidig som det øker bevisstheten blant forbrukere om fordelene med bærekraftige matvarer.
Gjennom samarbeid med ulike aktører, har prosjektet ambisjoner om å nå ut med resultater og anbefalinger på både delstats- og nasjonalt nivå.
Prosjektets hovedmål
I tråd med samarbeidet mellom India og Norge om klima og miljø, FNs bærekraftmål, Indias nasjonale klimaengasjement og Norges strategi for matsikkerhet, vil UPSCALE-prosjektet bidra til global klimatilpasning og tiltak mot klimaendringer, inkludert innsatsen som er beskrevet i COP28-erklæringen om landbruk.
Hovedmålene er:
- Forbedre verdikjedene for småskalaprodusenter av mat, og oppmuntre dem til å bli med i bondeorganisasjoner for bedre tilgang til teknologi, innsatsmidler og markeder i møte med klimaendringer.
- Fremme klimatilpasset matproduksjon, inkludert løsninger for karbonfangst og -lagring basert på biologiske metoder.
- Utvikle digitale og AI-baserte verktøy for bedre værprognoser og å gi rettidig informasjon for å håndtere problemer med jord, dyr og planter.
- Gi småbønder kunnskap til å tilpasse seg endrede klimatiske forhold og fortsette matproduksjonen.
- Styrke kvinner og unges posisjon i systemene knyttet til matproduksjon, verdiøkning og markedsføring, spesielt i områder som er særlig utsatt for klimaendringer.
– UPSCALE-prosjektet viser et sterkt engasjement for klimaaksjon og bærekraftig landbruk, med mål om å heve marginaliserte samfunn og styrke motstandskraften mot utfordringene klimaendringer medfører, sier prosjektkoordinator Udaya Sekhar Nagothu fra NIBIO.
– Ved å bygge videre på erfaringer fra tidligere prosjekter, ønsker vi å oppnå et klimatilpasset og bærekraftig landbruk blant indiske småbrukere, samtidig som vi bidrar til den globale innsatsen for bedre klimatilpasning, tiltak mot klimaendringer og økt matsikkerhet.
Globale utfordringer krever felles innsats
Administrerende direktør i NIBIO, Ivar Horneland Kristensen, understreker at NIBIOs arbeid i India og andre land som er særlig utsatt for klimaendringer, er en prosess med gjensidig læring.
– Våre internasjonale prosjekter styrker ikke bare vår egen vitenskapelige kompetanse, men hjelper oss også med å utvikle løsninger som møter de spesifikke utfordringene i forskjellige regioner og for hver enkelt bonde, sier han.
– Å bygge motstandskraft er bare et første skritt – det markerer starten på en langvarig reise mot bærekraft og velstand for alle. Når vi ser fremover, er vi forpliktet til å fortsette dette arbeidet, slik at de erfaringene vi opparbeider oss og de innovasjonene vi utvikler faktisk når de samfunnene som trenger dem mest. Sammen kan vi skape en fremtid der bærekraftig utvikling blir en realitet, ikke bare et mål.
KONTAKTPERSON
UPSCALE
A transformative climate action through upscaling climate resilient rice and other agricultural technologies supported by evidence-based knowledge and policy in India (UPSCALE).
Studieområder: Odisha and Assam I India
Partnere:
- NIBIO (koordinator)
- National Rice Research Institute, India
- Orissa University of Agriculture and Technology, India
- Assam Agricultural University, India
- M. S. Swaminathan Research Foundation, India
Finansiering: Den norske ambassaden I New Delhi
KONTAKTPERSON
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.