Hopp til hovedinnholdet

Internasjonal konferanse markerer avslutningen av Resilience-prosjektet i India

IMG_7134_cropped

Den 16. september besøkte Norges ambassadør, May-Elin Stener, sammen med NIBIOs administrerende direktør, Ivar Horneland Kristensen, flere av Resilience-prosjektets studieområder i India. Ved bordet sitter (fra venstre til høyre): seniorrådgiver Hanne Sørlie fra NIBIO, NIBIOs administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen, ambassadør May-Elin Stener fra Den Kongelige Norske Ambassade, prosjektkoordinator og seniorforsker Udaya Sekhar Nagothu fra NIBIO, direktør Dr. A. K. Nayak fra ICAR-NRRI Cuttack, og forsker Mehreteab Tesfai fra NIBIO. Foto: Ragnar Våga Pedersen

Siden 2018 har Resilience-prosjektet gjort betydelige fremskritt i å styrke småbøndenes motstandskraft mot klimaendringer og forbedre verdikjedene for matvarer i Assam og Odisha i India.

Småbrukere utgjør mer enn 80 prosent av det indiske landbruket. Disse bøndene er å anse som landsbygdas ryggrad, og er helt avgjørende for landets matforsyning.

Konsekvensene av klimaendringene, med mye uforutsigbart vær, tørke, flom og sykloner, gjør livet vanskelig for mange småbrukere. Med begrensede ressurser og tilgang til moderne teknologi, er det millioner som nå sliter med å opprettholde produksjonen. I tillegg har mange småbrukere dårlig markedstilgang, noe som gjør det vanskelig å selge varer med fortjeneste.

Hovedmålet med Resilience-prosjektet har vært å hjelpe indiske småbønder å møte disse utfordringene. Gjennom en bred satsning på klimasmart landbruk og miljøvennlig teknologi, har prosjektet hjulpet tusenvis av bønder i delstatene Assam og Odisha. Mange av disse tar nå i bruk bærekraftig jordbruksmetoder og har tilpasset produksjonen sin til et marked i stadig endring.

Norwegian Ambassador Ms May-Elin Stener and NIBIO’s CEO Ivar Horneland Kristensen are given a demonstration of some of the digital tools used to determine plant diseases at the Plant Clinic in Bhadakrushnapur, Odisha. Photo: Ragnar Våga Pedersen
Norges ambassadør, May-Elin Stener, og NIBIOs administrerende direktør, Ivar Horneland Kristensen, fikk en demonstrasjon av noen av digitale verktøy som brukes til å diagnostisere plantesykdommer ved Plant Clinic i Bhadakrushnapur, Odisha. Foto: Ragnar Våga Pedersen

 

Internasjonal konferanse om klimatilpasning for småbrukere

Den 17.-19. september ble det arrangert en internasjonal konferanse ved Odisha University of Agriculture and Technology i Bhubaneswar, India. Denne markerte avslutningen på Resilience-prosjektet. .

Seniorforsker Udaya Sekhar Nagothu, prosjektkoordinator for Resilience og leder for NIBIOs Centre for International Development (CID), understreket i sin tale hvor viktig og aktuell konferansens tema er for India og regionen. Han påpekte at det er et akutt behov for tiltak som gir større motstandsdyktighet mot klimaendringenes økende påvirkning på matsikkerhet og økonomisk stabilitet.

– Vi befinner oss på ukjent territorium når det gjelder klimaendringer, med stadig hyppigere ekstremvær som flom, hetebølger og store temperatursvingninger. Dette truer både global matsikkerhet og levebrødet til millioner av mennesker, sa han.

Nagothu påpekte at matproduksjon som ikke er bærekraftig, står for en tredjedel av de globale klimagassutslippene, og at småbrukere er spesielt sårbare for klimavariasjoner.

– Å bygge opp motstandsdyktighet er helt avgjørende for å sikre matsikkerhet og økonomisk stabilitet, både i India og i andre land som står overfor lignende utfordringer, sa han.

The rapid shift towards digitalisation and artificial intelligence in agriculture holds great potential to support smallholder farmers when facing climate related problems. At the Plant Clinic in Chikarada village, plant health problems are assessed by using digital microscopes and other online tools. Photo: Kathrine Torday Gulden
Den raske overgangen til digitalisering og kunstig intelligens i landbruket gir store muligheter for å støtte småbrukere i møte med klimarelaterte problemer. Ved Plant Clinic i landsbyen Chicarada blir plantehelseproblemer vurdert ved hjelp av digitale mikroskoper og nettbaserte verktøy. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Et felles ansvar

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i NIBIO, la i sin tale vekt på hvor viktig samarbeid og en bærekraftig bioøkonomi er for å løse de utfordringene verden står overfor.

– Vår verden står overfor et utall utfordringer, og vi har ikke råd til å undervurdere alvoret i situasjonen. Den globale oppvarmingen skjer i et urovekkende tempo, og truer økosystemer, levebrødet til millioner av mennesker og, viktigst av alt, matsikkerheten. Dette er ikke bare lokale utfordringer, men globale problemer som krever felles, innovative løsninger, sa han.

Kristensen fremhevet bioøkonomien som en sentral løsning for bærekraftig utvikling.

– Bioøkonomien gir en ny tilnærming til bærekraft ved å sikre matsikkerhet, fremme økonomisk vekst i rurale områder og skape arbeidsplasser, samtidig som den beskytter miljøet. Dette viser hvor viktig samarbeid er, spesielt i land som India, der landbruket er en sentral næring, sa han.

Kristensen fremhevet også prinsippene for bærekraftig utvikling, først formulert av Brundtland-kommisjonen, som understreker at vi må dekke dagens behov uten å ødelegge for kommende generasjoner.

– Internasjonal forskning og samarbeid er helt avgjørende for å realisere denne visjonen.

Norges ambassadør til India og Sri Lanka, May-Elin Stener, deltok også på konferansen. Hun uttrykte stor tilfredshet med at NIBIO, sammen med indiske partnere som Odisha University of Agriculture Technology og National Rice Research Institute, har lykkes med å introdusere flere klimasmarte landbruksteknologier, verktøy og apper som nå tas i bruk i stor skala i Assam og Odisha.

– En viktig prioritet i norsk utviklingspolitikk er å bekjempe sult og øke global matsikkerhet. Våre innsatsområder skal gi fordeler både for mennesker og miljø, både lokalt og globalt, sa Stener.

Hun uttrykte sin glede over resultatene fra prosjektet, som er finansiert av norsk UD.

– NIBIO har vært, og vil fortsette å være, en viktig partner for oss når det gjelder klimatilpasning og økt motstandskraft mot klimaendringer.

In the Resilience project, climate resilient rice varieties have been cultivated by the farmers involved. Among others is purple rice, a local variety that has a high market preference due to its health benefits. Photo: Kathrine Torday Gulden
I Resilience har bøndene som deltok dyrket klimarobuste risvarianter. Blant dem er lilla ris, en lokal sort som har høy markedspreferanse på grunn av sine helsefordeler. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Klimasmart innovasjon øker småbrukernes tilpasningsevnen 

Et sentralt fokus for Resilience-prosjektet har vært å kartlegge hvor sårbare småbrukere er for klimaendringer. Undersøkelsene viste at omtrent 67 prosent av bøndene i Assam og Odisha har opplevd betydelige klimaendringer de siste ti årene, deriblant flom, tørke og/eller sykloner.

For å hjelpe bøndene med å møte disse utfordringene, identifiserte prosjektet flere strategier som allerede tas i bruk lokalt, som justering av så- og høstetid, alternative vekstskifter og økt bruk av organisk gjødsel. Disse funnene dannet grunnlaget for målrettede tiltak og tilpasningsstrategier.

I løpet av prosjektperioden ble 18 klimasmarte landbruksteknologier introdusert og testet gjennom feltforsøk ledet av bøndene selv. Blant de mest vellykkede tiltakene var introduksjonen av klimarobuste rissorter som Ranjit Sub-1 og Bahadur Sub-1, som er flomtolerante i Assam, og Swarna Shreya, kjent for sin tørketoleranse.

– Disse innovasjonene har hjulpet bøndene med å opprettholde produksjonen til tross for utfordringene klimaendringene fører med seg, sa Nagothu.

Prosjektet bidro også til å oppskalere produksjonen og kommersialisere den lilla rissorten Labanya, som nå er tilgjengelig i 19 indiske stater gjennom nettbutikker som Amazon.

In addition to the cultivation of new climate resilient rice varieties, Resilience has helped farmers to implement crop diversification that not only increases climate resilience, but also improves farmer income with the cultivation of different crops in rotation or parallel to rice crops. Pictured here is smallholder Jhili Nayak from Sasanpadar village, one of the participating villages of the Resilience project. Photo: Kathrine Torday Gulden
I tillegg til dyrkingen av nye klimarobuste risvarianter har Resilience-prosjektet hjulpet bøndene med å iverksette veksskifte. Ved å ha ulike avlinger i rotasjon eller parallelt med rismarkene, blir bøndene mindre sårbare i møte med klimaendringer. De forbedrer også inntekten sin. På bildet ser vi småbonde Jhili Nayak fra Sasanpadar i Odisha, en av flere deltakende landsbyer i Resilience-prosjektet. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Fremmer likestilling i landbruket

For å sikre varig effekt, har Resilience opprettet 20 lokale kunnskapssentre, såkalte "Village Knowledge Centers" (VKCs). Disse sentrene, både fysiske og virtuelle, gir småbrukere – også kvinner – tilgang til viktig informasjon via ulike digitale verktøy.

Hittil har mer enn 54 000 bønder i Assam og Odisha, hvorav nesten 20 000 er kvinner, fått opplæring, rådgivning og deltatt i virtuelle læringsøkter.

– Å inkludere både menn og kvinner i arbeidet har vært avgjørende for å styrke småbøndenes motstandsdyktighet, sier Nagothu.

Norges ambassadør til India, May-Elin Stener, anerkjente også prosjektets innsats under konferansen.

– Vi vet at kvinner spiller en avgjørende rolle her, med alt fra bearbeiding og salg, til matlaging og distribusjon i husholdninger. Likevel blir kvinners rolle i verdikjeden ofte underkjent, sa hun.

Ambassadøren la til at FNs generalforsamling tidligere i år erklærte 2026 som det internasjonale året for kvinnelige bønder.

– Det internasjonale året for kvinnelige bønder vil være en viktig plattform for å synliggjøre de barrierene og utfordringene kvinner står overfor i landbruket. Samtidig vil det fremme effektive tiltak og politikk som kan bidra til å møte disse utfordringene. Det vil også styrke likestilling og myndiggjøre kvinner i landbruket, sa hun.

Resilience has established 20 Village Knowledge Centers (VKCs), which serve as hubs for knowledge exchange. These VKCs, both physical and virtual, provide smallholders, including women farmers, with access to critical agricultural information using various ICT tools. Photo: Kathrine Torday Gulden
Resilience har etablert 20 Village Knowledge Centers (VKCs), som fungerer som sentre for kunnskapsutveksling. Disse VKC-ene, både fysiske og virtuelle, gir småbrukere, inkludert kvinnelige bønder, tilgang til viktig informasjon ved hjelp av ulike IKT-verktøy. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Lansering av prosjektet UPSCALE

I løpet av prosjektperioden har RESILIENCE gjort betydelige fremskritt i å påvirke landbrukspolitikken i Assam og Odisha. Ved å opprette rådgivende komiteer og gjennomføre regelmessige dialogmøter med ulike aktører, har prosjektet klart å integrere klimasmarte teknologier, som direktesådd ris, i delstatenes handlingsplaner for klimaendringer for perioden 2021–2030.

Selv om Resilience-prosjektet nå er avsluttet, gjenstår det fortsatt mye arbeid. Under konferansen i Bhubaneswar ble det signert en avtale om lanseringen av UPSCALE-prosjektet, som starter i oktober 2024 og varer til desember 2028. Dette nye initiativet tar sikte på å skalere opp bærekraftige og klimarobuste ris- og landbruksteknologier, basert på erfaringene fra Resilience og andre prosjekter.

– Jeg er stolt av å kunne kunngjøre at vi fortsetter samarbeidet med NIBIO og de indiske partnerne i en andre fase av prosjektet i Odisha og Assam, sa Norges ambassadør, May-Elin Stener.

Hun la til at det nye UPSCALE-prosjektet er i tråd med den nylig lanserte strategien fra den norske regjeringen, "Slå sammen kreftene mot sult – en politikk for økt matselvforsyning." Denne strategien er en viktig del av Norges brede satsing på 2030-agendaen for bærekraftig utvikling.

– Jeg er svært glad for at vi har NIBIO og de indiske institusjonene med på laget for å bidra til å oppfylle denne strategien, avsluttet Stener.

RESILIENCE-prosjektet (2018-2024)

RESILIENCE – Klimatilpasning for indiske småbønder gjennom bærekraftig intensivering og agroøkologiske jordbrukssystemer for å styrke mat- og ernæringssikkerhet.

Partnere:

  • NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi (koordinator)
  • AAU – Assam Agricultural University
  • NRRI – National Rice Research Institute
  • OUAT – Orissa University of Technology and Agriculture
  • IWMI – International Water Management Institute
  • MSSRF – M. S. Swaminathan Research Foundation

Total budsjett: 26,6 millioner NOK

Finansiert av: Utenriksdepartementet – Den Kongelige Norske Ambassade i New Delhi, India.

The UN general Assembly has declared 2026 as the International Year of the Woman Farmer, in order to highlight the barriers and challenges that women farmers face across agrifood systems – and also the adoption of effective policies and actions to address such challenges. Integrating both men and women in the climate initiatives has been of key importance in the Resilience project’s efforts to enhance climate resilience on smallholder farms. Here are some of the women smallholders involved in the project, at the Plant Clinic in Chikirada village. Photo: Kathrine Torday Gulden
FN har erklært 2026 som det internasjonale året for kvinnelige bønder for å fremheve barrierene og utfordringene som kvinner i landbruket møter, samt behovet for effektiv politikk og tiltak for å møte disse utfordringene. Integrering av både menn og kvinner i klimatiltakene har vært avgjørende for Resilience-prosjektets arbeid med å styrke klimatilpasning på småbruk i Odisha og Assam. Her er noen av kvinnene som har deltatt i prosjektet, ved Plant Clinic i landsbyen Chikirada i delstaten Odisha. Foto: Kathrine Torday Gulden
Project Coordinator Dr Udaya Sekhar Nagothu from NIBIO at the Village Knowledge Center in Chikarada. Photo: Kathrine Torday Gulden
Prosjektkoordinator Udaya Sekhar Nagothu fra NIBIO besøker en Village Knowledge Center i Chikarada. Foto: Kathrine Torday Gulden
With limited resources and access to modern technology, millions of smallholders in India struggle to adapt while maintaining productivity. Compounding this challenge is their limited access to efficient market systems, making it difficult to sell their produce profitably. Photo: Kathrine Torday Gulden
Med begrensede ressurser og tilgang til moderne teknologi, sliter millioner av småbønder i India med å tilpasse seg til klimaeendringene og samtidig opprettholde og øke produktivitet. En ytterligere utfordring er deres begrensede tilgang til effektive markedssystemer, noe som gjør det vanskelig å selge råvarer med fortjeneste. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.