Hopp til hovedinnholdet

Ny nettbasert veileder for sigevannshåndtering

Våtmarks sigevann 2_cropped

Seniorforsker Trond Mæhlum tar prøver i et våtmarksanlegg for sigevannsrensing i Aurskog Høland kommune, et anlegg som NIBIO har overvåket i mer enn 25 år. Foto: Privat

På oppdrag for Miljødirektoratet har NGI, NIBIO og NIVA laget ny sigevannsveileder for deponier. Veilederen gir råd om overvåkning, risikovurdering og tiltak for å unngå forurensing.

På 1950-tallet begynte norske kommuner å sette av arealer for deponering av avfall. Ofte ble ravinedaler, nedlagte sandtak, forsenkninger i fjell og myrområder fylt igjen med søppel.

Før vrakpant på kjøretøy ble innført i 1978, var det heller ikke uvanlig at bilvrak havnet på deponiene, eller at kommunene organiserte utkjøring av vrak på islagte innsjøer eller dumping i dype fjorder eller nedlagte gruver.

Slik er det heldigvis ikke nå. I dag blir avfall sett på som en ressurs, og det er strenge regler for hva slags avfall som kan deponeres.

Åpen deponering av blandet husholdningsavfall på 1990-tallet med prøvetaking av grunnvannet i en miljøbrønn. Foto: NIBIO
Åpen deponering av blandet husholdningsavfall på 1990-tallet med prøvetaking av grunnvannet i en miljøbrønn. Foto: NIBIO

 

Forurenset sigevann

Utover på 1970-tallet begynte man å forstå at sigevannet, det vil si regnvann, overvann eller grunnvann som har vært i kontakt med avfallet, kan være sterkt forurenset. En del av sigevannet samles opp og ledes inn til kommunale renseanlegg, men mye renner videre ut til overflatevann, eller infiltreres til grunnvann.

– I sigevannet finnes ofte helse- og miljøfarlige stoffer som miljøgifter og tungmetaller, i tillegg til næringssalter og andre stoffer som påvirker vannkvaliteten negativt, forteller NIBIO-forsker Trond Mæhlum.

– Konsentrasjoner av forurensningene i sigevannet kan være høye, og det er mange ulike forurensingsstoffer som påvises, alt avhengig av hva slags avfall som er deponert.

Typiske jernutfellinger og algevekst som følge av sigevannsutslipp. Foto: Trond Mæhlum
Typiske jernutfellinger og algevekst som følge av sigevannsutslipp. Foto: Trond Mæhlum

 

Ny veileder

I 2005 ble den første sigevannsveilederen for håndtering av sigevann utarbeidet av Statens forurensningstilsyn (senere Miljødirektoratet) med bistand fra Jordforsk (senere NIBIO) og NIVA.

På den tiden var ikke vannforskriften gjeldende i Norge, og det var fremdeles lov å deponere avfall som inneholdt nedbrytbart organisk materiale.

Mæhlum, som også var med å utforme sigevannsveilederen fra 2005, forteller at den nye veilederen gjør det lettere å tilpasse overvåkingen av sigevann med tanke på deponitype, alder og utslippssted.

– I dag har vi mer kunnskap om rensing av sigevann, og det gis anbefalinger om ulike tiltak for å beskytte overflatevann, grunnvann og kommunale ledningsnett, sier han.

På 1950-tallet tok kommuner i bruk arealer for deponering av all slags avfall. Slik er det heldigvis ikke nå. I dag blir avfall sett på som en ressurs, og det er strenge regler for hva slags avfall som kan deponeres. Foto: Erling Fløistad
På 1950-tallet tok kommuner i bruk arealer for deponering av all slags avfall. Slik er det heldigvis ikke nå. I dag blir avfall sett på som en ressurs, og det er strenge regler for hva slags avfall som kan deponeres. Foto: Erling Fløistad

 

Vannforskriftens premisser er lagt inn

– Vi vet at det er stor variasjon i stoffer og konsentrasjoner i sigevannet. Omfanget og behovet for overvåking skal derfor vurderes i forhold til belastningen sigevannet kan ha på vannmiljøet, forteller Sissel Ranneklev fra NIVA.

Sammen med kollega Marianne Stave Sekkenes har Ranneklev hatt ansvaret for at vannforskriftens premisser for overvåking av innsjøer, elver og kystvann som mottar sigevann er lagt inn i den nye veilederen. Formålet med vannforskriften som kom i 2006, er å gi rammer for fastsettelse av miljømål som skal sikre en mest mulig helhetlig beskyttelse og bærekraftig bruk av norske vannforekomster.

Prosjektleder Erlend Sørmo fra NGI forteller at hvilke parametere som bør inngå i overvåkingen også er oppdatert i den nye sigevannsveilederen. Blant annet er PFAS-forbindelser tatt med.

– Vi har lagt vekt på å gi en enkel og oversiktlig beskrivelse av prosessen for å vurdere sigevann fra deponi. Hver enkelt vurdering som skal gjøres er lettfattelig presentert, sier han.

Avfallshåndtering i Norge

I Norge ble det produsert 11,1 millioner tonn avfall i 2023. Topp tre avfallskilder var:

  • Bygge- og anleggsvirksomhet 24 % 
  • Uspesifiserte næringer 22 %
  • Private husholdninger 20 %

Avfall som samles inn, går videre til:

  1. Materialgjenvinning – f.eks. glass, papir, plast og tekstiler
  2. Biologisk avfallsbehandling - f.eks. mat- og planteavfall
  3. Avfallsforbrenning med energiutnyttelse – f.eks. restavfall, skitten plast og papir
  4. Deponering – f.eks. lett forurensede masser, betong og tegl

Av alt innsamlet avfall sendes i dag cirka 45 % til avfallsdeponier.

Industri- og avfallsdeponier i Norge

I dag er det i underkant av 200 rapporteringspliktige industri- og avfallsdeponier i Norge. Dette inkluderer deponier som er i drift og deponier som er i etterdriftsfasen (avsluttede deponier hvor det fremdeles gjøres overvåkning). I disse 200 deponiene overvåkes sigevann. Flere har installert renseanlegg og det gjøres geotekniske tiltak ved oppstart, under drift og ved avslutning slik at skader på vannmiljøet minimeres. I tillegg finnes nær 1000 registrerte nedlagte deponier som i varierende grad har overvåking og miljøtiltak.

Som et ledd i å nå målsetningen om reduserte utslipp vil avfallsdeponiene de kommende årene bli stilt overfor en rekke skjerpede krav som skal redusere faren for at deponiene forurenser omgivelsene. Miljødirektoratet håper at den nye veilederen vil bidra til at håndteringen av sigevann blir enda bedre enn den er i dag.

earthresQue

NGI, NIVA og NIBIO deltar som forskningspartnere i SFI earthresQue (2019-2027) ledet av NMBU. I dette arbeidet inngår også anvendt forskning for å finne bedre metoder for miljøovervåking av deponier og dokumentere egnede rensemetoder. Erfaringer herfra inngår i den nye veilederen. 

Bekk påvirket av sigevannsutslipp med utfellinger av jern. Foto: NIBIO
Bekk påvirket av sigevannsutslipp med utfellinger av jern. Foto: NIBIO

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.