Hopp til hovedinnholdet

Norske DAT møter Goliat i teknologikonkurranse

DJI_0761-kopi_cropped

Karl Christian Engen (DAT), Magnus Vallestad (DAT), Therese W. Berge (NIBIO), Shahzad Zaman (DAT) og Erland Lundeby (kornprodusent og feltvert). Foto: Shahzad Zaman

Det norske teknologifirmaet DAT konkurrerer med giganter som John Deere i finalen i den internasjonale konkurransen Farm Machine 2024.

Farm Machine 2024, tidligere kjent som «Farm Machine of the year», er en global konkurranse med kåring av årets landbruksmaskiner og teknologi i ulike klasser. Vinnere annonseres på den store landbruksmaskinmessen Agritechnica i november.

DAT, Dimensions Agri Technologies, er etablert av norske bønder med god hjelp fra NIBIO. Det er et relativt lite teknologifirma som selger egenutviklet utstyr for åkersprøyter. Med DAT Ecopatch påmontert, kan åkersprøyta «se» hvor det er ugras i kornåkeren. Slik kan forbruket av ugrasmidler i korndyrking reduseres til en brøkdel av det som brukes når hele åkeren blir sprøyta på tradisjonelt vis. Dette gir både bedre vekst i kornet og reduserte kostnader og miljøbelastning.

Utviklingen av DAT Ecopatch er blant annet et resultat av et mangeårig samarbeid mellom DAT og NIBIO, pilotbønder og andre partnere i Norge. – Kunnskapen om ugrasartenes biologi og arbeidet med feltforsøk for å dokumentere effekten av utstyret kommer i stor grad fra NIBIO, forteller ugrasforsker Therese W. Berge, som er litt kry over at det ferdige utstyret nå høster internasjonal anerkjennelse.

Kristian Kaurstad Morthen er CEO i DAT. Han forteller at DAT Ecopatch ble lansert på markedet våren 2022.

– Å bli nominert til finalen i en så stor konkurranse etter bare litt over et år på markedet, er smått utrolig, sier Morthen.  

– Vi konkurrerer blant annet mot John Deere i kategorien: «Smart Farming and Robotics». Det er høyst uvanlig at en norsk bedrift er med i disse kåringene, og da vi nå er på vei ut i den store verden er timingen for dette midt i blinken.

DAT Ecopatch er også nominert til publikumsprisen, der alle kan bli med å stemme på norsk landbruksinnovasjon «i kampen mot Goliat».

ef-20110601-131144.jpg
Utprøving av en tidligere generasjon DAT-sensor i feltforsøk hos NIBIO. Foto: E. Fløistad

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.