Hopp til hovedinnholdet

NIBIO-forsker fikk NMBUs utdanningspris 2020

Tistelsommerfugl25aug19_NinaT_cropped

Tistelsommerfugl. Foto: Nina Trandem

NIBIO-forsker Nina Trandem har, sammen med Tone Birkemoe og Tone Granerud, blitt tildelt Utdanningsprisen 2020 ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Lærertrioen fikk prisen for sitt viktige arbeid med utvikling av insektundervisningen.

NMBUs utdanningspris, som deles ut hvert andre år, gikk i 2020 til Entomologi-undervisningen ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA): Hvordan skape progresjon, variasjon og nivåtilpasset læring innen et tema? Kunngjøringen av prisvinnerne fant sted under den digitale Læringsfestivalen ved NMBU og lærertrioen høstet mye ros for innsatsen.

– Tiltaket viser et programmiljø som sammen med studenter har tatt et helhetlig grep innenfor fagområdet entomologi. Her er det gjort endringer som både griper inn i det sosiokulturelle, det tverrfaglige og det faglige læringsmiljøet, sto det å lese i komitéens begrunnelse.

– Fagmiljøet har gjort et viktig utviklingsarbeid som kan ha overføringsverdi til andre tilsvarende store kurs på NMBU. Universitetet har mange laboratorie- og feltkurs, og det er viktig å overføre erfaringene fra dette prosjektet til andre emner, sa rektor ved NMBU, Sjur Baardsen.

mg201209_DSC_0240.jpg
Nina Trandem har alltid vært glad i å lære andre om insekter. Her snakker hun om rognebærmøll på Forskningstorget i Oslo for noen år siden. Foto: Morten Günther

Stas å bli satt pris på

NIBIO-forsker Nina Trandem, som hadde ansvaret for mellomkurset i Entomologi, sier det var svært hyggelig å motta en slik pris:

– Det er klart at det er stas at vi fikk denne prisen. Entomologikursene var bra, men de kunne bli enda bedre. Vi har fått prisen for de grepene vi har gjort med opplegget for disse kursene, forteller hun.

I mellomkurset har studentene blant annet fått prøve seg på å skrive bloggtekster, og å artsbestemme insekter.

– Vi valgte humler. Dette er en populær insektgruppe, men humlene er faktisk ikke så lette å bestemme som flotte fargeplakater kan lure en til å tro. For å lage et godt opplegg fikk vi med oss Karin Westrum, også tilknyttet NIBIO, som er knallgod på humler. Det var en stor suksess, forteller hun.

Ifølge Trandem har det å undervise studenter alltid har vært noe hun har satt ekstra pris på.

– Det er kjempegøy å jobbe med studenter. Jeg har jobbet med mellomkurset i 20 år og jeg har undervist siden jeg selv var student i 1988. Dessverre har jeg måttet trappe ned dette nå etter en trafikkskade. Det er imidlertid mange andre fra min divisjon, og andre divisjoner ved NIBIO, som underviser på NMBU. Dette er ikke bare gøy, men også veldig nyttig for oss. Vi får tilgang til masterstudenter som kan ta oppgaver på NIBIO-prosjekter. De blir også en viktig del av nettverket vårt – og for rekruttering hos oss, påpeker hun.

kakerlakkytrebygningZoll2402sep20_NinaT.jpg
På entomologikurs lærer studentene om hvordan kakerlakker og andre insekter er bygget. Foto: Nina Trandem

«Vinn vinn»

Arne Hermansen, divisjonsdirektør for bioteknologi og plantehelse ved NIBIO gir også ros til Trandem for undervisningsarbeidet ved NMBU:

– Nina er en meget god formidler av fagstoff til ulike målgrupper, inkludert studenter. I tillegg til å ha mye solid kunnskap har hun også en fin sans for humor som kommer godt med i formidlingsarbeidet. Jeg er stolt av å ha en medarbeider som Nina og det er veldig hyggelig at hun har fått en slik pris, sier han.

Hermansen understreker også at NIBIO har en lang tradisjon om å samarbeide med universitetet:

– Vår del av NIBIO har i flere tiår hatt et godt samarbeid med NMBU om undervisning. Våre folk har mye spennende å formidle til studentene innenfor ulike spesialområder. Samtidig får vi kontakt med studenter, som i seg selv er inspirerende, sier han.

– Studentene får forhåpentligvis øynene opp for viktigheten av våre fagområder og at NIBIO er en attraktiv arbeidsplass. Studentene blir også gode ambassadører for oss og våre fagområder på ulike arbeidsplasser innenfor norsk landbruk og forvaltning. Vi kan kalle det «vinn-vinn»».

Fakta om utdanningsprisen

NMBUs utdanningspris deles ut hvert andre år. I 2020 var det seks nominerte til prisen.

Prisen gis av Universitetsstyret og prisvinnerne får 100 000 kroner.

NMBU-041776_cropped.jpg
Prisvinner Tone Birkemoe, NMBU. Foto: Håkon Sparre/NMBU
NMBU-041789_cropped.jpg
Prisvinner Tone Granerud, NMBU. Foto: Håkon Sparre, NMBU
blogginnlegg.jpg
Som en del av undervisningen fikk både studenter og lærere prøve seg på å skrive blogginnlegg.
jordhumle25aug19_NinaT_cropped.jpg
Humler er en populær insektgruppe, men humler er faktisk ikke så lette å bestemme som flotte fargeplakater kan lure en til å tro. Foto: Nina Trandem

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.