Hopp til hovedinnholdet

Meldinger i VIPS – verktøy for bedre kontroll

erfl-20220607-110040

Så langt ser det bra ut med løken til Henrik Berg i Larvik. Om 5–6 uker er den høsteklar. Foto: Erling Fløistad

Nå på forsommeren er det mye å holde orden på for bønder som driver fulltid på mange skifter. Visste du at du kan abonnere på VIPS-varsler om sjukdommer og skadedyr i dine egne kulturer?

Henrik Berg driver Søndersrød gård i Helgeroa, lengst sør i Larvik kommune. Her i Brunlanes har man lang tradisjon med grønnsakdyrking og noen av de tidligste grønnsakene på markedet kommer herfra. Berg eier selv 100 dekar jord og i tillegg leier han 500 dekar. Her dyrker han tidlig kål, potet, gulrot og løk, og sein løk og potet i tillegg til noe korn. Til sammen utgjør de ulike kulturene som er fordelt på 11 eiendommer, rundt 70 skifter som krever ulik oppfølging.

 

Godt samarbeid med landbruksrådgivingen

På forsommeren har da Berg alltid hendene fulle med å passe på vanning og gjødsling av den lette jorda. I tillegg må han følge med på fare for angrep av en rekke skadegjørere: gulrotflue, tørråte og ikke minst løkflue. Han vet at disse skadegjørerne kommer hvert år, det store spørsmålet er når. Her støtter han seg som regel på gode rådgivere fra Norsk Landbruksrådgiving (NLR). Torgeir Tajet holder oppsyn med gulrotfluene og Lars-Arne Høgetveit følger med på løken og leter etter løkfluene. Rådene fra NLR Viken kommer i ukentlige nyhetsbrev. I VIPS – Varsling Innen Planteskadegjørere, kan Berg selv følge med på varsler om fare for angrep av for eksempel tørråte i potet.

erfl-20220607-105958_cropped.jpg
Lars Arne Høgetveit (NLR) og bonden Henrik Berg, utveksler erfaringer med VIPS og løkflue. Foto: Erling Fløistad

Utviklingsarbeid i VIPS

Denne sesongen er Lars-Arne Høgetveit med på å prøve ut en ny informasjonskanal, en app der han kan legge inn observasjoner av for eksempel løkflue direkte fra åkeren på sin telefon. De bøndene som abonnerer på meldinger om skadegjørere i løk kan da få et personlig varsel på SMS før rådgiveren er tilbake på kontoret. Dette kan gi raskere informasjonsflyt fra rådgiver til dyrker.

– Riktignok foretrekker jeg ofte å registrere mine observasjoner på PC når jeg kommer på kontoret, medgir Høgetveit, men han er samtidig fornøyd med at det prøves ut ny teknologi i VIPS.

– Å treffe riktig med tidspunktet for behandling mot løkflue er avgjørende for om jeg må behandle to eller tre ganger mot første generasjon av løkflua i åkeren, forteller Berg. Et slikt abonnement vil jeg nok prøve. Rask tilgang på informasjon kan noen ganger bety mye for kvaliteten på løken. 

 

Gratis abonnement

NIBIO-forsker Annette Folkedal Schjøll vil gjerne reklamere for abonnement på varsler og observasjoner i VIPS.

– Det er gratis å opprette egen konto i VIPS, forteller hun. Der kan alle velge ut hvilke kulturer og områder de vil motta varsler fra. I hjelpemenyen til VIPS finner du detaljerte instruksjonsvideoer som viser hvordan du logger inn og setter opp varsler.

– Når det gjelder løkfluene som Henrik Berg og mange andre løkdyrkere plages med, håper vi å få finansiering til et nytt forskningsprosjekt, forklarer Folkedal Schjøll. Løkflua er en anonym liten skapning som er vanskelig å skille fra andre fluer. Målet er å utvikle en selektiv felle som kan brukes til å overvåke innflyging av løkfluer i felt. Dette kan gi grunnlag for bedre varsel om fare for angrep.

Lars-Arne Høgetveit og Henrik Berg er helt enige, løkflua har blitt et årvisst problem. Den trenger vi å vite mer om.

– I min hverdag trenger jeg rådene «jo raskere, jo bedre» avslutter Berg.

plh-2012-078.jpg
Skade av løkflue i purre. Foto: Arild Andersen
VIPS-observasjon.GIF
27. mai i år fant Lars Arne Høgetveit løkfluer i åkeren og registrerte dette i VIPS. Skjermdump fra VIPS.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.