Jørund Johansen
Forsker
Forfattere
Fride Høistad Schei Mie Prik Arnberg John-Arvid Grytnes Maren Stien Johanesen Jørund Johansen Anna Birgitte Milford Anders Røynstrand Mari Mette TollefsrudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er tilrådeleg med auka forbruk av frukt og grønt og redusert forbruk av kjøt av omsyn til helse og miljø. Med tida kan det vere ønskjeleg at fleire husdyrprodusentar legg om drifta til planteproduksjon. For å kunne identifisere barrierar og drivarar for ei slik omlegging, er det i prosjektet gjennomført intervju med produsentar i Hardanger som har gått frå husdyr til frukt, eller som har eigna areal, men framleis driv med husdyr. Vi finn at, i tillegg til eigna dyrkingsareal og gode marknadstilhøve, kan det vere viktig for motivasjonen å vere ein del av eit fagmiljø. Opplæringstilhøve og tilgang til kompetent rådgjeving innan frukt har betydning. Døme på barrierar for omlegging er mangel på interesse for frukt, behov for store investeringar, løna arbeid utanom drifta som er vanskeleg å kombinere med frukt, og ynskje om å vere uavhengig av innleigd arbeidskraft. Myndigheiter og næring kan spele ei rolle ved å sørgje for gode tilskot til investeringar og drift, rådgjevingsapparat samt prosjekt for motivasjon, kompetanse- og nettverksbygging.
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
ViBee - Pollinerende insekter i Bergen og deres Rolle for Naturmangfold og Urbant Landbruk
Divisjon for skog og utmark
Lukkede hogster: Konsekvenser for produksjon, økonomi og biomangfold
Hovedmålet til prosjektet er å bygge kunnskap og kompetanse om hvordan en omlegging av norsk skogbruk, fra flatehogst til mer bruk av lukkede hogster, vil påvirke produksjon, økonomi og biologisk mangfold.
Divisjon for matproduksjon og samfunn
Sustainable growth of the Norwegian Horticulture Food System – GreenRoad GS35 (“GrøntStrategi mot 2035)
The main aim of GreenRoad is to deliver knowledge and solutions for increased value creation and sustainability in the horticultural food system in Norway.