Spill på lag med nytteinsektene i jordbruket Publisert 20.07.2024 I Norge har vi rundt 17 000 ulike arter insekter med ulike behov og matfat. Vet du hvordan du kan spille på lag med nytteinsektene i jordbruket?
Potet er klimavinneren på middagsbordet Publisert 13.07.2024 Meningene er mange om hva som er den mest klimavennlige matvaren du kan legge på middagsbordet. Tyske forskere har tatt jobben med å undersøke dette og konklusjonen er helt klar: potet er best.
Tørkebønner – fra traust til trendy Publisert 06.07.2024 Hagebønner, også kalt tørkebønner eller frøbønner, ble dyrket på Sørlandet i etterkrigstida. Kan vi gjenoppdage denne gamle tradisjonen i dag? Det forsøker forskere og rådgivere i Norges Vel, NIBIO og Solhatt økologisk hagebruk å finne ut av.
Poteten: Fra utrendy til supermat Publisert 05.07.2024 Den «erkenorske» poteten ble utrendy og byttet ut med pasta og ris. Nå tar flere igjen til orde for poteten. Ikke bare er den sunn, allsidig og rimelig, men i tillegg klimasterk og viktig for matsikkerheten i Norge.
Skal forske på løkflue og fusariose på løk Publisert 29.06.2024 Løkflue og fusariose gjør stor skade i norsk løkproduksjon - og problemet er økende. Nå skal NIBIO utvikle metoder for identifikasjon, diagnostikk, overvåking, varsling og bekjempelse av disse skadegjørerne.
Europeiske forskningsinstitutter: Skogen er viktig for Europas velstand og konkurranseevne Publisert 27.06.2024 Europa kan få mye mer ut av sine skoger, sier fem europeiske skogforskningsinstitutter. For å få til dette trenger Europa å bygge innovative industrielle systemer som kan basere seg på bærekraftig utnyttelse av europeiske skoger.
En av tre bønder vil ha klimaråd Publisert 27.06.2024 Flere bønder benytter seg av ordningen med klimarådgiving som omstillingsrettet virkemiddel i jordbruket.
Status for norske genressurser 2023 Publisert 26.06.2024 Visste du at det finnes 37 bevaringsverdige husdyrraser i Norge? Eller at norske feltgenbanker tar vare på mer enn 30 ulike sorter av henholdsvis rips, jordskokk og humle?
Helhetlig tilnærming til landbrukets klimatiltak Publisert 25.06.2024 – Det er på høy tid at helhetsperspektivet tas i bruk under arbeidet med klimatiltak i jordbruket, mener spesialrådgiver i NIBIO, Arne Bardalen.
Ikkje lett å bli klok på sjølvforsyning Publisert 24.06.2024 Kvart år publiserer NIBIO fleire ulike tal som skal seia noko om kor sjølvforsynt Noreg er med mat. Statistikken har vorte utarbeidd i over hundre år og syner at sjølvforsyninga har lege på mellom 40 og 50 prosent sidan 1953. Talet for 2023 landa på 47 prosent, men reknestykket kan settast opp på ulike vis.
Både fruktbonde og forbrukar kan bidra til auka sjølvforsyning av frukt Publisert 22.06.2024 Sjølvforsyninga av norsk frukt skal opp, seier politikarane. Skal me få det til, må både bonden og kunden vera med på leiken. Fruktdyrkarar og forskarar samarbeider for å levera stadig betre kvalitet, men skal produksjonen halde fram med å auka, må vi nordmenn eta meir norske eple.
Solkraft utan naturkonflikt Publisert 20.06.2024 Er det mogeleg å byggje ut solkraftanlegg på bakken og samtidig ta mest mogeleg omsyn til miljø og økosystem? Det er eitt av fleire viktige aspekt ei gruppe breitt samansette forskarar skal finne ut av.