Beitedyr og metangassutslipp
Det menneskaskapte metangassutslippet står for rundt 18 % av det totale klimagassutslippet globalt sett. Når det gjelder beitedyrproduksjon regnes klimagassutslippet for å være omtrent 4 % av det nasjonale utslippet i Norge. Hovedkilden til metangassutslipp fra beitedyr skyldes fermentering av mat i vomma. I NIBIO forskes det på bruk av fôr som kan redusere metangassutslippet fra beitedyr.
I serien NIBIO POP er det lagt ut fire artikler (se nederst på denne siden) som presenterer arbeidet med å løse klimautfordringene for norsk beitedyrproduksjon. Det har vært gjort forsøk i laboratorier og på forsøksdyr over hele verden for å estimere metangassutslippet fra beitedyr, men lite har tidligere vært gjort på forsøksdyr i Norge. Når eksisterende data og forskningsresultater er hentet fra områder med annet klima, fôr og produksjonsforhold, er det vanskelig å vite om beregningene stemmer.
Testing av fôr
Det sees nå nærmere på metangassutslipp fra norsk sau og hvorvidt det er mulig å begrense utslippet. Internasjonal forskning har vist at det å fôre beitedyra med noen typer alger, herunder den tropiske rødalgen asparagopsis, kan redusere metangassutslippet fra både sau og storfe. Det har vært gjort forsøk med den norske rødalgen fjærehinne, men det er ikke funnet tilsvarende resultater her. Arbeidet med å lete etter fôr som gir mindre utslipp fortsetter (blant annet gjennom prosjektet "SeaSolutions"), samtidig som det også jobbes med å finne ut hvordan beitedyr bidrar til karbonlagring i jorda. Kommende beitesesong skal det settes i gang forsøk for å måle det totale klimagassutslippet fra både dyr og beite.
Bærekraftig matproduksjon
Klimagassutslipp er en faktor som inngår i beregningen av hvor bærekraftig landbruket er. Det er imidlertid viktig å huske på at beitedyr kan gi positive effekter på andre områder, herunder utnyttelse av arealer som ellers ville vært utilgjengelige for matproduksjon. Det kan være snakk om arealer som enten er vanskelig tilgjengelig, eller hvor det ikke vokser annet enn gress. Beitedyr bidrar også til å gjødsle områdene og frøspredning, samt til å bevare biologisk mangfold ved å holde konkurransedyktig vegetasjon nede. Beitedyr gir også andre produkter enn kjøtt, slik som meieriprodukter, ull og skinn.
Mer informasjon om dette temaet finnes i artiklene, prosjektsidene og nyhetssaken nedenfor.
Publikasjoner
Forfattere
Vibeke LindSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Vibeke LindSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Vibeke LindSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Vibeke LindSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Prosjekter
Divisjon for matproduksjon og samfunn
Seaweeds and seaweed-ingredients to reduce enteric methane emissions from pasture-based sheep, cattle and dairy cows (SeaSolutions)
Seasolutions will investigate the potential of seaweed to mitigate GHG emissions and gain a fundamental understanding of mechanism of action, effects of nutritional composition of meat and milk, whilst investigating economic viability
Divisjon for matproduksjon og samfunn
MilKey - Decision support system for sustainable and GHG optimized milk production in key European areas
Greenhouse gas (GHG) emissions from cattle account for approx. 14.5 per cent of global GHG emissions. At the same time, cattle in combination with milk make up a large part of the value creation and employment in Norwegian agriculture. There is also a goal to increase Norwegian food production. Through grazing, cattle contribute to maintain an open cultural landscape and biological diversity. This project will collect data from key European areas to design a decision support system for sustainable milk production with reduced GHG emissions.