Organisk avfall som gjødsel til grønnsaker på husdyr-løse bruk

Organiske avfallsfraksjoner som ikke kan brukes til mat eller dyrefôr egner seg som gjødsel til grønnsaker. Avfallet må være hygienisert etter forskrift for gjødselvarer slik at plantesykdommer ikke spres med gjødselen. Dette er spesielt viktig hvis råstoffet kommer fra fabrikk som har tatt imot råstoff fra mange produsenter. Vi undersøke utvalgte gjødselkilder som tilskudd av næring i vekstskifter med grønnsaker. Noen typer avfall frigjøres veldig seint, mens andre er raskt tilgjengelig for plantene. Veldig nøæringskrevendekulturer, som for eksempel, kålvekster kan kreve tilførsel av flere gjødselkilder for å få sitt næøringsbehov dekket.

qaccp
Feltforsøk med test av ulike organiske avfalls-relaterte gjødselkilder, Nibio Landvik, Grimstad. Foto: Randi Seljåsen / NIBIO
Restråstoff fra matindustri og husholdninger som ikke kan brukes som mat egner seg godt som gjødsling til grønnsaker, enten i kompostert form eller som restråstoff som har gjennomgått en prosess i et biogassanlegg. Slik gjødsel er spesielt godt egnet for produksjon der man ikke har tilgang til egen husdyrgjødsel.
Omdanning av råstoffet til plantetilgjengelig nitrogen avhenger av klimafaktorer som temperatur og nedbør samt biologiske forhold i jorda. 

Vi forsker på utnyttelse av ulike organiske restråstoff som gjødsel og undersøker nitrogen-utnyttelse (nitrogen use efficiency) og mineraliseringshastighet for ulike råstoff (tiden det tar før næringen blir plantetilgjengelig) i vekstskifter med grønnsaker som har ulike næringsbehov.