Restfraksjoner av grønnsaker utnyttet i matprodukt

Frasorterte grønnsker som ikke holder mål som førstekalsses vare blir frasortert og har tidligere blitt brukt som for og i kompostering eller biogassproduksjon. Som råstoff er ikke grønnsaker de mest verdifulle med tanke på proteininnhold eller energiutnyttelse slik at de egner seg bedre til annen utnyttelse. Vi har som målsetning å utnytte alle delene av råstoffet som har mat-kvalitet (food grade) til produktutvikling innen mat.

rest fractions Foto Randi eller Ingunn (10)
Sprukne og misformede røtter og ytre blad av grønnsaker kan utnyttes i smoothies, pureê og i supper og som ingrediens i kombinasjonsprodukt med fisk og kjøtt. Foto: Erling Fløistad

Vi i deltar i forskning knyttet til kvalitets klassifisering og optimalisering av frasorterte grønnsaksprodukt som er utsortert enten hos produsent eller på fabrikk. Viktige kvalitetskriterier er fysiske og smaksmessige egenskaper samt egnethet for melkesyregjæring (fermentering). Fermentering er en aktuell metode for konservering av råstoffet som samtidig er interessant for å tilføre helsegode bifidiobakterier til råstoffet.

Vi undersøker hvilke råstoff som kan egne seg til juice, smoothies, pureer og råstoff for videre bruk i kombinasjonsprodukt med fisk og animalske produkt.

Vårt mål er å bevare næringsinnhold og sensorisk kvalitet og stimulere til økt konsum av grønnsaker. Vi forsker også på optimalisering av kvalitet i frasortert råstoff ved stimulering av materialet med såkalt 'elicitor behandling' som kan være UV-lys eller ultralyd- behandling av råstoffet.