5. Grønnsaker
Kultur | Forventet avling (kg/daa) |
| |
Gjødslingsnorm | | | |
Endring av N/P/K (kg/daa) pr. 100 kg avlingsendring | ||||
| | N | P | K | | | N | P | K | ||
Hodekål, sommer | 3000 | | | 18,0 | 2,5 | 20 | | | 3 | 0 | 2 |
Hodekål, konsum/lagring | 6000 | | | 26,0 | 3,0 | 22 | | | 2 | 0 | 2 |
Hodekål, fabrikk | 8000 | | | 30,0 | 3,0 | 24 | | | 3 | 0 | 2 |
Blomkål, tidlig | 1000 | | | 24,0 | 3,2 | 18 | | | 1 | 0 | 2 |
Blomkål, sommer /høst | 1500 | | | 24,0 | 2,8 | 18 | | | 1 | 0 | 2 |
Blomkål, fabrikk | 2000 | | | 24,0 | 2,8 | 18 | | | 1 | 0 | 2 |
Rosenkål | 1000 | | | 22,0 | 2,5 | 18 | | | 1 | 0 | 2 |
Brokkoli, tidlig/plast | 1000 | | | 18,0 | 3,3 | 16 | | | 1 | 0 | 2 |
Brokkoli, sommer/høst | 1200 | | | 20,0 | 2,8 | 20 | | | 1 | 0 | 2 |
Kinakål, tidlig/plast | 2000 | | | 16,0 | 3,5 | 14 | | | 1 | 0 | 2 |
Kinakål, sommer/lagring | 3000 | | | 16,0 | 3,5 | 14 | | | 1 | 0 | 2 |
Kålrot, høst/lagring | 4000 | | | 10,0 | 2,5 | 14 | | | 1 | 0 | 2 |
Gulrot, konsum/lagring | 5000 | | | 9,0 | 4,0 | 14 | | | 1 | 0 | 2 |
Kepaløk, stripegjødslet | 3500 | | | 12,0 | 4,3 | 14 | | | 2 | 0 | 2 |
Kepaløk, breigjødslet | 3500 | | | 12,0 | 5,8 | 14 | | | 2 | 0 | 2 |
Purre, konsum/fabrikk | 3000 | | | 22,0 | 4,5 | 16 | | | 2 | 0 | 2 |
Rødbeter | 3000 | | | 14,0 | 4,0 | 16 | | | 2 | 0 | 2 |
Rotpersille | 2000 | | | 12,0 | 4,0 | 14 | | | 2 | 0 | 2 |
Knollselleri | 3500 | | | 18,0 | 4,0 | 20 | | | 2 | 0 | 2 |
Stilkselleri | 2500 | | | 14,0 | 3,5 | 16 | | | 2 | 0 | 2 |
Frilandsagurk | 3000 | | | 18,0 | 4,0 | 12 | | | 2 | 0 | 2 |
Isbergsalat, sommer/høst | 2500 | | | 12,0 | 2,0 | 14 | | | 2 | 0,4 | 2 |
Erter | 600 | | | 4,0 | 3,0 | 8 | | | 2 | 0,4 | 2 |
Bønner, brekk og asparges | 1000 | | | 9,5 | 3,0 | 14 | | | 2 | 0,4 | 2 |
Mais | 1200 | | | 16,0 | 5,0 | 10 | | | 2 | 0,4 | 2 |
Gjødslingsnormtall
P-gjødselmengden gjelder ved P-AL nivå 5 -7.
Ved høyere P-AL-verdier reduseres gjødselmengden ut fra korreksjonstabellen
GJødslingshåndboka: Hovedsider
Publikasjoner
Sammendrag
I perioden 2015-2017 er det gjennomført fosforgjødslingsforsøk i grønnsakskulturene purre, stilkselleri og stangselleri. Resultatene har gitt grunnlag for en nedjustering av fosfornormene til disse vekstene. Med bakgrunn i resultatene, er normene i gjennomsnitt justert ned med 1,5 kg P/daa ved optimalt P-AL-nivå i jorda. Ved høyere P-AL-nivå andbefales en ytterligere nedjustering av Pgjødselmengden. Dette er den tredje gjennomgangen av fosfornormene til grønnsaker. I 2012 ble fosfornormene til hodekål, gulrot og løk nedjustert. I 2015 ble arbeidet videreført, med nedjustering av fosfornormene til brokkoli, blomkål, kålrot og isbergsalat. De tidligere normendringene er publisert i to Bioforsk-rapporter (Riley, mfl. 2012, Stubhaug, mfl. 2015), og de nye gjødslingsnivåene er publisert i Gjødslingshåndboka.
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Trender og utfordringer ved P-gjødsling til grønnsaker er drøftet og resultater av eldre og nyere norske forsøk med P-gjødsling til grønnsaksarter er presentert. Grønnsaker er en vekstgruppe med varierende rotvekstmønster, noe som gir ulik evne til å utnytte tilført fosfor. Fordi grønnsaker er høyverdivekster, betyr verdien av små avlingstap ofte langt mer enn marginale P-gjødselkostnader. Dette gjør at norske gjødslingsanbefalinger hittil har vært formulert for å være ’på den sikre siden’. En sammenlikning med anbefalingene i en rekke europeiske land, viser at de norske P-normene til grønnsaker er omtrent dobbelt så høye som i flere av disse landene. God tilgang på fosfor er viktig for rask etablering av et godt rotsystem. I Norge er det gjerne seinere og kjøligere vår, og somrene er som regel kortere. Dette er en sannsynlig årsak til at det ofte kan være større effekt av å gi mye fosfor til grønnsaker i Norge. Høy P-gjødsling kan derfor forsvares i noen tilfeller på bakgrunn av kort vekstsesong og lav jordtemperatur, som reduserer mulighetene for effektivt P-opptak og utnyttelsen av fosforreservene i jorda. Dette gjelder først og fremst ved dyrking av tidligkulturer. Sterk P-gjødsling kombinert med den lave høsteindeksen hos mange grønnsaker, fører imidlertid til opphoping av lett-tilgjengelig fosfor i jorda. Dette er funnet å være tilfellet i mange distrikt med intensiv grønnsaksdyrking, og det utgjør en stor risiko for tap av fosfor ved avrenning til vassdrag. Det er derfor et prioritert miljømål å redusere jordas P-status til et mer akseptabelt nivå. På bakgrunn av disse vurderingene, sammen med resultatene fra forsøkene, er det foreslått nye anbefalte P-gjødselmengder til ulike hodekål, løk og gulrot, både ved et middels (optimalt) innhold av plantetilgjengelig fosfor i jorda (PAL 5-7), og ved høyere P-innhold i jorda. I forhold til tidligere, er det innført to nye klasser av P-status til å dekke situasjonene med svært høyt innhold (PAL 20-24) og ekstremt høyt innhold (PAL >24), som nå er vanlige i grønnsaksdistrikt. For disse klassene anbefales det bruk av P-gjødselmengder som er i nærheten av P-mengdene som fjernes med produktene. Det blir ikke anbefalt å sløyfe P-gjødsling fullstendig. De nye P-gjødselnormene ved middels P-innhold i jorda, er nå ca. 40 % lavere enn tidligere.