Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Identifikasjon av årsaker og tiltak for å redusere tap i norsk gulrotproduksjon som følge av tuppråte - RootCause
Slutt: jan 2022
Start: feb 2019
Gulrot er Norges største frilandsgrønnsak med en omsetningsverdi over 461 mill NOK per år. Gulrot lagres i inntil 8 måneder, og produsentene kan risikere et lagersvinn på 40 prosent før omsetning. De siste 10 årene har «tuppråte» på gulrot forårsaket en stor andel vraket vare.
Prosjektmedarbeidere
Anna Birgitte Milford Mette Thomsen Anne-Berit Wold (NMBU) Hanne Larsen (NOFIMA) Gerd Guren (NLR) Berit Nordskog Aruppillai Suthaparan (NMBU) John Clarkson ( Warwick Univ. UK.) Merete Edelenbos (Århus Univ. DK) Erik Lysøe Pia Heltoft Thomsen Lars-Arne Høgetveit (NLR) Kari Aarekol (NLR) Vinh Hong Le Erkki-Einar Soberg (NLR) Tonje Aspeslåen (NLR) Merete Wiken DeesStart- og sluttdato | 01.02.2019 - 31.01.2022 |
Prosjektleder | Belachew Asalf Tadesse |
Divisjon | Divisjon for bioteknologi og plantehelse |
Avdeling | Soppsjukdommer i skog-, jord- og hagebruk |
Symptomene ses som en mørkfarging av rotspissen, som kan vokse seg gradvis innover.
Symptomer som beskrives som tuppråte kan per i dag ikke knyttes til en spesifikk skadegjører, og det er derfor viktig å identifisere hvordan patogener, abiotiske, og klimatiske forhold i felt og på lager kan påvirke utvikling av tuppråte.
Hovedmål i prosjektet er å redusere avlingstap og svinn som følge av tuppråte for å sikre en bærekraftig norsk gulrotproduksjon.
Delmål:
- Kartlegge omfanget av tuppråte-relaterte symptomer, og identifisere potensielle årsaker gjennom produsentintervjuer.
- Identifisere patogener som er årsak til tuppråte-symptomer, studere patogenes biologi.
- Forstå årsak og virkning av abiotiske faktorer og agronomiske forhold på rot fysiologi og gulrotas motstandsevne mot angrep av tuppråte.
- Redusere tuppråte etter høsting ved bruk av metoder som begrenser utviklingen av latente patogener.
- Identifisere hvordan ulike pakkematerialer og lagringstemperatur kan påvirke utvikling av tuppråte gjennom distribusjonskjeden fram til forbruker.
Den viktigste målsetningen i RootCause er å identifisere hva som er årsak til tuppråte, og samordne det med relevante tiltak mot utvikling av tuppråte i felt og på lager. Dette er vesentlig for å ivareta dagens markedsandel av gulrot og for en bærekraftig gulotproduksjon i Norge.
Samarbeid
RootCause er et multi-disiplinært prosjekt med nasjonale samarbeidspartnere (NIBIO, NMBU, NOFIMA, og NLR) og internasjonale partnere (University of Aarhus, and Warwick University), hvor deltakerne dekker disipliner som plantepatologi, dyrkingsteknikk, plantefysiologi, matvitenskap og samfunnsvitenskap.
Nyhetsbrev november 2019
Prosjektet RootCause er godt inne i sitt første av tre år. I dette nyhetsbrevet finner du litt informasjon om prosjektet, pågående arbeid og planer fremover.
Nyhetsbrev juli 2020
Nyhetsbrev nummer to i prosjektet RootCause.
Nyhetsbrev januar 2022
Nyhetsbrev nummer tre i prosjektet RootCause