Divisjon for skog og utmark
Northern cereals – New Markets for a Changing Environment
Slutt: mai 2018
Start: juni 2015
Eksternt prosjektnettsted | Følg prosjektet på facebook |
Start- og sluttdato | 01.06.2015 - 31.05.2018 |
Prosjektleder | Ólafur Reykdal |
Prosjektansvarlig, NIBIO | Hilde Halland |
Divisjon | Divisjon for skog og utmark |
Avdeling | Vilt og utmarksressurser |
Samarbeidspartnere | 1. Lead Partner: Matis – Icelandic Food and Biotech R&D, Reykjavík, Iceland 2. Agricultural University of Iceland (AUI), Reykjavík, Iceland 3. Agronomy Institute (AI), Orkney College (University of the Highlands & Islands), Orkney, Scotland, UK 4. Agricultural Centre (AC) Faroe Islands 5. NIBIO, Norway 6. Forestry & Agrifoods Agency (FAA) Newfoundland, Canada |
Budsjett for NIBIO inneværende år | 4.329.000,- |
Finansieringskilde | Northern Periphery and Arctic Program (NPA), Finnmark Fylkeskommune og Troms Fylkeskommune. |
Sammendrag
Historisk var produksjon av bygg en viktig del av landbruket i Nord-Norge, men i de siste tiår er produksjonen av korn gått kraftig ned i nord. På Island derimot er kornproduksjon vurdert som den landbruksproduksjonen med størst utviklingspotensiale. Korn er en viktig bestanddel i vårt kosthold og i vår mattradisjon, spesielt i forhold til bakst og ølbrygging.
Prosjektmål
- Øke verdien av kornproduksjon og foredling og dermed øke inntjeningen for kornbønder og matprodusenter som benytter korn som råvare for sine produkt.
- Øke kornproduksjonen og spre den til nye regioner med økt sysselsetting som ett resultat.
- Øke bruken og bruksområdet til korn i nord med økt sysselsetting som ett resultat.
Aktiviteter
Bakerier og ferdigmatprodusenter ønsker å produsere fra lokale råvarer samt å markedsføre sine produkter som lokale og også sunne. Bygg er regnet for å være et av våre sunneste kornslag og vi ser at produsenter bruker nettopp denne kombinasjonen i sin markedsføring. Lokal mat er en viktig trend i matmarkedet i dag, og sunnhet er en global trend som er økende. Lokale ølbryggeri er på fremmarsj og en regner med at om få år vil disse ha nærmere 10% av totalmarkedet for øl i Norge. Særpreg kjennetegner ølet som produseres i disse nye mikrobryggeriene og det å bruke lokalt råstoff (bygg til malt) er ønskelig for flere av bryggerne.
WP 2 Communication activities
WP 3 Market Analysis
WP 4 Technical developments
WP 5 Cereal food production
WP 6 Development of high-value beverages from local cereals
Rapporter
I prosjektperioden vil det komme flere rapporter. Disse vil bli lagt inn på hjemmesiden fortløpende.
PRODUCING MALT IN ORKNEY FROM LOCALLY GROWN BARLEY FOR THE SWANNAY BREWERY - A Case Study
CURRENT CEREAL GROWING SITUATION IN FIVE NORTHERN REGIONS AND THE POTENTIAL FOR USING LOCAL CEREALS IN FOOD AND DRINK PRODUCTS - A Project Report
Grain Quality Criteria For Malting Barley - A Project Report
Northern Cereals – New Opportunities Final Report
Retningslinjer for dyrkere
Test malting of seven barley varieties in Norway
Overview of barley products on the market in the northern region
Þorvaldseyri – Local Sustainability Results and system analysis
Þorvaldseyri sustainability model Collection and compilation of data. Framework of LCA
Prosjektet i media
De to prosjektene Northern Cereals - New opportunities og Northern cereals - New Markets for a Changing Environment har fått mye mediaoppmerksomhet. Dette er positiv og viser den store interessen temaet skaper både i landbruksnæringa og hos forbruker. Mediaoppslag blir linket opp til prosjektsidene fortløpende.
Foredrag
Sigridur Dalmannsdottir (2015) byggdyrking i Nord Norge. Foredrag på hurtigruteseminar «grønt skifte» 23-24. november 2015.
Sigridur Dalmannsdottir og Hilde Halland (2016) Orientering om Islandsk-Norsk byggprosjekt og resultat fra dette. Foredrag på Bygg Helgeland! – Fagseminar 20. januar 2016
Sigridur Dalmannsdottir, Hilde Halland og Ievina Sturite (2016) Forskningsprosjekt på bygg i Nord Norge. Nordlig korn – Nye muligheter seminar på Framsenteret i Tromsø 15. mars 2016.
Radio:
BBC Radio Orkney 23. Ooktober 2015. Intervju med Peter Martin, Olafur reykdal og Hilde Halland,
Fagblad og avis:
Nationen: «Vil ha mer korn lenger nord», Nationen, 29. mars 2016, s.16-17
Nationen: „ser på korndyrking i Nord Norge“, Nationen, 9. april 2016, s.20
Bondebladet: «Nye muligheter for nordlig korn», Bondebladet 7. april 2016, s. 14.
Forskning.no: Vil ha mer korn i nord
NRK Finnmark: Dette kan man se mer av i Finnmark i fremtiden, Publisert 09.04.2016, kl. 17:57
Brønnøysundavis Banett.no: Vil dyrke mer korn i Nord-Norge,
Fylkesnytt fra Finnmark: Nordlig korn – muligheter for mer korndyrking i Nord-Norge
Framtid i nord: Forsker på mer korndyrking i Nord-Norge, Publisert: 07.04 2016 16:09
Regjeringen.no: Ser på muligheten til mer korndyrking i Nord Norge, Nyhet | Dato: 07.04.2016,
Altaposten: prøver ut korndyrking in nord, Publisert: 07.04 2016 08:55,
Bedre gårdsdrift: Er korndyrking i nord mulig?
Landbruk, nye Troms: Ser på muligheten til mer korndyrking i Nord Norge, 12. april 2016.
The February 2016 edition of Brewer and Distiller International page 37-39, published an article summarising some of the beverage-related information which was presented at the project’s Orkney Conference in October 2015
Bygg til mat og øl:
http://www.nrk.no/troms/nordnorsk-juleol-kan-bli-brygget-pa-nordnorsk-korn-1.12716928
http://forskning.no/mat-landbruk-kulturhistorie/2015/12/drommer-om-nordnorsk-juleol-pa-eget-korn
Publikasjoner i prosjektet
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Sigridur DalmannsdottirSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Sigridur DalmannsdottirSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag