Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

ANTIGRO – Nye strategier for spirefri langtidslagring av friteringspoteter

Aktiv SIST OPPDATERT: 20.10.2025
Slutt: des 2025
Start: jan 2021

I dette prosjektet skal det utvikles nye, robuste og bærekraftige strategier for langtidslagring av poteter til fritering, som et alternativ til antigromiddelet som nå ikke lenger er tillatt. Strategiene skal tilpasses de ulike lagertypene og råvarene som brukes her i landet.

Status Pågående
Eksternt prosjektnettsted Les mer på www.potet.no
Start- og sluttdato 01.01.2021 - 31.12.2025
Prosjektleder Pia Heltoft Thomsen
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Frukt og grønt

Prosjektet vil omfatte en kartlegging av lagrene som er aktuelle for antigrobehandling, og en uttesting av alternative antigromidler for poteter til fritering. Det skal undersøkes ulike kombinasjoner av midler, doser og strategier, ulike lagertyper og ulike råvarer (sorter og fysiologiske kvaliteter). Det gjennomføres testing både i stor og liten skala. Innholdet av CO2 i lagerluften følges i noen av lagrene, og kvaliteten av råvaren følges i aktuelle partier gjennom hele lagringsperioden.Det skal analyseres restverdier av klorprofam for utvalgte potetpartier og lagre, og utviklingen av restverdier skal følges gjennom prosjektperioden.Det skal også undersøkes muligheten for å utvikle alternative strategier for langtidslagring uten, eller med svært lave doser av antigromidler, basert på bruk av alternative sorter/foredlingslinjer som akkumulerer lite sukker ved kjølig lagring.

20210528_085629.jpg