Samarbeid skal gi bedre kunnskap om skogen i Norge og Europa
De europeiske nasjonale skogtakseringene går nå sammen i den felles pan-europeiske skogforeningen ENFIN Association. Det betyr bedre kunnskap om Europas skoger.
I mer enn tyve år har over 30 europeiske skogorganisasjoner samarbeidet om å dele kunnskap om Europas skoger. Nå går de sammen i en felles forening for de europeiske nasjonale skogtakseringene – European National Forest Inventory Network – ENFIN Association.
− I Norge har vi i over hundre år registrert skogens vekst og utvikling, forteller skogforsker Johannes Breidenbach, avdelingsleder for Landsskogtakseringen ved NIBIO.
Landsskogtakseringen har ansvaret for skogregistreringer på i alt 22 000 steder i Norge – fra Grimstad i sør til Pasvik i nord. På et område på to dekar (dekar er det samme som mål) registrerer feltarbeiderne trærne, hvilke treslag det er snakk om, hvor mye de har vokst, om noen av trærne er døde eller har falt overende og hvilke naturverdier som finnes. Alle registreringene samles i en stor database over skogen i Norge. Hvert år publiserer blant annet SSB oversikter over hvor mye skog vi har – og hvordan den har utviklet seg.
− Slik kunnskap er til stor nytte i planlegging av skogforvaltning og politisk beslutningstaking. I de senere år har dessuten Landsskogtakseringens registreringer bidratt til verdifull kunnskap om hvor mye karbon skogen i Norge binder hvert år, sier Breidenbach.
− Det er viktig informasjon, blant annet for Norges klimagassregnskap.
Digitale kart i høy oppløsning, slik som skogressurskartet SR16, er et annet viktig bruksområde for Landsskogtakseringens data, og som finnes på NIBIOs kartløsning, Kilden.
Omfattende Europeisk skogovervåking
De ulike europeiske nasjonale skogtakseringene har i over 20 år samarbeidet på tvers av landegrensene. Nå går de sammen i en felles pan-europeisk forening – ENFIN Association.
− De europeiske nasjonale skogtakseringer utgjør til sammen det mest omfattende, pålitelige og storskala skogovervåkingssystemet vi har, sier Johannes Breidenbach.
− Effekten av klimaendringer på skog og biologisk mangfold, og ikke minst våre stadig økende forventninger til hva de europeiske skogene skal bidra med, gjør det svært viktig at de nasjonale skogtakseringene går sammen for å videreutvikle informasjonen om skogen i Europa.
− Dette gjelder både for de enkelte land og på et pan-europeisk nivå, sier Breidenbach.
Målet med den nyopprettede foreningen er å gjøre det enklere å skaffe til veie skoginformasjon på tvers av landegrensene, og å dele dette mellom de europeiske landene og ulike europeiske institusjoner.
− Slik harmonisert kunnskap om skogene i Europa vil kunne bidra med kunnskap til debatten om skog – både i de enkelte medlemslandene og når det gjelder EU og Europas skogpolitikk generelt, sier Breidenbach.
− ENFINs visjon er et Europa der skogene trives og dermed bidrar til en tilpasning til, og reduksjon av, klimaendringer og tap av biologisk mangfold, avslutter Breidenbach.
KONTAKTPERSON
Lenker
ENFIN AssociationENFIN
Det nyopprettede European National Forest Inventory Network (ENFIN) Assosiation skal jobbe for europeisk skogovervåking «ved å tilby et diskusjonsforum for organer som er ansvarlige for de ulike nasjonale skogtakseringene i Europa og styrke deres rekkevidde gjennom økt synlighet og troverdighet til deres produkter som støtter utviklingen av skogrelatert politikk.» Kjerneverdiene til ENFIN er åpen tilnærming og vitenskapelig strenghet i arbeidet – samtidig som det tjener samfunnets behov. På stiftelsesmøtet var det 18 organisasjoner som ble medlemmer av ENFIN, og flere andre europeiske landsskogtakseringer er på vei til å bli med. ENFIN er registrert under fransk lov og kontoret blir etablert i Frankrike.
Medlemmene i Enfin Association
Austria – Federal Research and Training Centre for Forests, Natural Hazards and Landscape
Denmark – Ministry of Green Transition
Finland – LUKE
France - IGN
Germany – Thünen Instititute
Iceland – Land and Forest
Ireland – Forest Service, Department of Agriculture, Food and Marines
Italy – Academy of Forest Sciences
Latvia – State Forest Research Institute (SILAVA)
Lithuania – State Forest Service, NFI department
The Netherlands – WENR
Norway – Norwegian Institute of Bioeconomy Research
Poland – Bureau of Forest Management and Geodesy
Romania – National Institute for Research and Development in Forestry
Slovenia – Slovenian Forest Institute
Sweden – SLU
Switzerland – Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research, WSL
Ukraine – Ukrainian State Forest Management Planning Association
KONTAKTPERSON
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.