Hopp til hovedinnholdet

Nye miljøvennlige trefiberplater av restråstoff fra treforedlingsindustrien

DAL-011024-141037

NIBIO-forsker Stephen Amiandamhen er spesialist på treprodukter, og har i mange år forsket på trefiberplater. Nå er han i gang med å utvikle nye, miljøvennlige trefiberplater. De nye trefiberplatene har fått navnet PhosBoard. Foto: Lars Sandved Dalen, NIBIO

Hva om restråstoff fra treforedlingsindustrien kunne vært brukt til å lage nye, miljøvennlige trefiberplater som både er lette, isolerende og hemmer brann? NIBIOs treforskere er på saken.

Et av hovedmålene til treforskerne i NIBIO er å bidra til en sirkulær økonomi ved å systematisk forbedre de ulike leddene i verdikjeden – fra trærne i skogen til ferdige treprodukter. Målet er at restråstoffer fra én produksjon kan benyttes som råvare i produksjon av et annet produkt.

NIBIO-forsker Stephen Amiandamhen er spesialist på treprodukter, og har i mange år forsket på trefiberplater.

– Våre samarbeidspartnere ser etter nye bruksområder for sine treprodukter, sier han.

Et av målene med forskningen, er nettopp å få flere bedrifter til å ta i bruk restavfall til mer verdifulle produkter, slik som trefiberplater.

Det hele startet med at Amiandamhen og kollegaene hans ønsket å teste om treflis og annet restråstoff fra lokale sagbruk på Østlandet, med en ny type lim kunne settes sammen til en mer miljøvennlig, og samtidig brannsikker, trefiberplate.

– I starten benyttet vi en vanlig kjøkkenmaskin til å blande de ulike ingrediensene, sier Amiandamhen og ler.

– Det ble litt smått etter hvert, og nå med støtten fra Forskningsrådet kan vi skalere opp testproduksjonen.

Miljøvennlige byggematerialer er etterspurt. Nå skal NIBIOs treforskere undersøke hvordan fornybare materialer, restråstoff fra treforedlingsindustrien, kan benyttes til å lage lette, brannhemmende og samtidig miljøvennlige trefiberplater – og med bruk av ikke-giftige bindemidler. De nye trefiberplatene har fått navnet PhosBoard. Foto: Lars Sandved Dalen, NIBIO
Miljøvennlige byggematerialer er etterspurt. Nå skal NIBIOs treforskere undersøke hvordan fornybare materialer, restråstoff fra treforedlingsindustrien, kan benyttes til å lage lette, brannhemmende og samtidig miljøvennlige trefiberplater – og med bruk av ikke-giftige bindemidler. De nye trefiberplatene har fått navnet PhosBoard. Foto: Lars Sandved Dalen, NIBIO

 

Nye trefiberplater – uten formaldehyd

En utfordring når det gjelder produksjonen av trefiberplater har vært at bindemiddelet, eller limet, som holder trefibrene sammen – slik som i sponplater – ofte har vært både miljøskadelig og energikrevende å produsere.

– I produksjonen av fiberplater, slik som sponplater eller MDF-plater, går det gjerne med store mengder lim. Dette limet inneholder vanligvis formaldehyd. Vi ønsker å utvikle plater ved bruk av lim uten formaldehyd, og som kan produseres ved bruk av mindre energi.  Dette gir plater med et lavere miljø- og klimaavtrykk, forklarer Amiandamhen.

I tillegg til at trefiberplatene er lette og isolerer godt, er det svært viktig at de også er brannhemmende. Dette er et aspekt ved det nye produktet som treteknologene ved NIBIO utvikler og forsker mye på.

Restråstoff fra treforedlingsindustrien kan omdannes til nye, verdifulle og etterspurte produkter. Foto: Lars Sandved Dalen, NIBIO
Restråstoff fra treforedlingsindustrien kan omdannes til nye, verdifulle og etterspurte produkter. Foto: Lars Sandved Dalen, NIBIO

 

PhosBoard – månedens innovasjonsprosjekt

De nye trefiberplatene har fått navnet PhosBoard, og nylig ble PhosBoard kåret til månedens innovasjonsprosjekt av Ard Innovasjon – et teknologioverføringsselskap knyttet til Campus Ås, eid av NMBU og NIBIO.

– Forskerne fra NIBIO jobber tett med næringslivet i dette prosjektet, og vi har stor tro på at PhosBoard vil levere gode, innovative løsninger til treforedlingsindustrien, sier Johann Eksteen i Ard Innovasjon.

I tillegg ble PhosBoard-prosjektet belønnet med en halv million kroner i såkalte kvalifiseringsmidler fra Forskningsrådet.

– Kvalifiseringsmidlene skal benyttes til å ytterligere forbedre sammensetningen av PhosBoard-platene. Samtidig gir de oss muligheten til å undersøke fiberplatenes kommersielle potensiale, sier NIBIO-forsker Stephen Amiandamhen.

 

Bærekraftige fiberplater gir mindre energiforbruk og bedre arbeidsmiljø

Stephen Amiandamhen forteller at redusert miljøpåvirkning er en av fordelene med de nyutviklede fiberplatene.

– PhosBoard-platene er mer bærekraftige. De inneholder fornybare materialer, og selve produksjonen forbruker mindre energi.

– I tillegg vil PhosBoard-fiberplatene bidra til et bedre inneklima. Vi benytter ikke formaldehyd, noe som gjør at luftkvaliteten blir bedre. Det gir et bedre arbeidsmiljø, sier Amiandamhen.

Én av utfordringene med å utvikle de nye trefiberplatene har vært å sørge for at de brannhemmende egenskapene beholdes uten at det går ut over platenes tetthet og fysisk-mekaniske egenskaper.

– De nye fiberplatene er brannhemmende. Dessuten egner de seg godt for bruk i fuktig miljø.

– I de videre forsøkene skal vi teste fiberplatenes lydisolerende evner og hvordan de overfører varme, avslutter Amiandamhen.

Phosboard

PhosBoard er navnet på en ny type miljøvennlig trefiberplate basert på restmaterialer fra treforedlingsindustrien. Målet er at PhosBoard det skal bidra til den sirkulær økonomien, ved at resirkulert trefiber fra treforedlingsindustrien, samt annet treavfall, benyttes i produksjonen.

Vanligvis når man lager trefiberplater er man avhengig av lim laget av fossile kilder, formaldehyd – som er kreftfremkallende – og ikke minst er selve produksjonsprosessen svært energikrevende. I sum bidrar dette til forringelse av miljøet og utslipp av klimagasser.

Målet med PhosBoard er å benytte bærekraftige og fornybare materialer i en produksjonsprosess som krever mindre energi. På denne måten minimeres miljøpåvirkningen som vanligvis forbindes produksjon av fiberplater. En produksjonsprosess uten formaldehyd vil i tillegg kunne bidra til bedre innendørs luftkvalitet og på den måten et tryggere arbeidsmiljø.

De nye trefiberplatene har fått navnet PhosBoard, og nylig ble PhosBoard kåret til månedens innovasjonsprosjekt av Ard Innovasjon – et teknologioverføringsselskap knyttet til Campus Ås, eid av NMBU og NIBIO. Foto: Lars Sandved Dalen, NIBIO
De nye trefiberplatene har fått navnet PhosBoard, og nylig ble PhosBoard kåret til månedens innovasjonsprosjekt av Ard Innovasjon. Foto: Lars Sandved Dalen, NIBIO
Collage av ulike trefiberplater. Foto: Lars Sandved Dalen
Collage av ulike trefiberplater. Foto: Lars Sandved Dalen

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.