Hopp til hovedinnholdet

Møt NIBIO på Arendalsuka!

52287040892_6f69a33d79_k

Arendalsuka er en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Dette er arrangementet for deg som vil være med å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer. Foto: Mona Hauglid / Arendalsuka

Fra karbonlagring, arealbruk og blå-grønn bærekraft, til forproduksjon, boklansering og spennende smaker fra fortiden. NIBIO står for et variert og innholdsrikt program på Arendalsuka 2023.

Arendalsuka arrangeres hvert år i august og har blitt en viktig møteplass for alle som er engasjerte i samfunnet vårt. Rundt 1700 arrangementer og 200 stands vil fylle Arendal sentrum i fem dager fra 14. til 18. august.

NIBIO er hoved- eller medarrangør for mange spennende arrangementer disse dagene. Her vil vi løfte frem viktige temaer som blant annet klima, miljø, ressursbruk, matproduksjon og viktigheten av å bevare genmateriale.

Alle NIBIOs arrangementer vil finne sted på No9 CC café, Teaterplassen 3 på Tyholmen. Samtlige arrangementer er gratis.

 

Tenke nytt for å finne gode løsninger

Forskning er viktig når vi skal finne fremtidsrettede løsninger for nasjonale og globale samfunnsutfordringer, og for å utnytte ressursene vi har i Norge på en bærekraftig måte.

Klimautfordringene står høyt på agendaen. Det haster med å finne gode og effektive løsninger for å dempe klimaeffekter i ulike sektorer. Dette er tema for første bolk i NIBIOs program på mandag. I sesjonen Karbonlagring– jordnær klimaløsning? vil vi få innsikt i karbonlagring, og løsninger som kan være aktuelle for landbruket. Det blir blant annet innlegg om biokull, sirkulærøkonomi, finansiering av karbonlagring i landbruket og en spennende panelsamtale.

På tirsdag setter vi søkelyset på et annet brennhett tema: Kampen om arealene. Vi vil få innføring i mål- og interessekonflikter i arealbruken i Norge. Det vil bli innlegg om klimatilpasning og arealbruk i kommunene, og vi får innblikk i noen av arealkonfliktene i bygde-Norge, med påfølgende panelsamtale.

P1010798.jpg
Hvis biokull pløyes ned i jorda, kan det lagre karbonet i mange hundre år i stedet for at det slippes ut i atmosfæren som karbondioksid. Foto: Ragnar Våga Pedersen

Gener og bevaring

Neste post i programmet er En framtid for norske gener? I denne sesjonen vil vi blant annet få høre om norske gener som en ressurs, kveik til ølbrygging, frøhvelvet på Svalbard og om "villgeiter" og gamle gener.

Denne bolken etterfølges av lanseringen av boka Suksesshistorien om bevaringsverdige husdyrraser, som tar for seg det systematiske bevaringsarbeidet som har pågått for å bevare de gamle norske husdyrrasene. Det blir også enkel servering med blant annet kjøtt fra vestlandsk fjordfe og øl brygget med kveik fra Vestlandet – og det blir mulig å kjøpe bok!

På Arendalsuka får du høre mer om arbeidet med å kartlegge og øke bruken av kveik – en helt spesiell ølgjær med eldgamle historie. Blant annet får du høre om arbeidet som Atle Ove Martinussen fra Vestnorsk kulturakademi og Hans Geir Eiken fra NIBIO gjør på området.  Foto: NIBIO
På Arendalsuka får du høre mer om arbeidet med å kartlegge og øke bruken av kveik – en helt spesiell ølgjær med eldgammel historie. Blant annet får du høre om arbeidet som Atle Ove Martinussen fra Vestnorsk kulturakademi og Hans Geir Eiken fra NIBIO gjør på området. Foto: NIBIO

Alternativt fôr og bruk av nye og gamle råvarer

Onsdag begynner dagen med nok et aktuelt tema - Bærekraftig fôrproduksjon. Det er et mål at vi skal kunne produsere mer fôr på egne ressurser i Norge, og vi vil blant annet få høre om dyrking av proteinvekster og produksjon av insektlarver som alternative proteinkilder. Dessuten vil vi få innsyn i hvordan vi kan utnytte utmarka enda bedre, med påfølgende diskusjon.

Neste tema er Blå-grønn bærekraft: Bioraffinering gir muligheter. Vi får høre om Proteinfabrikken i Trøndelag - et prosjekt som bl.a. lager kraftfôr av gras, om marin bioraffinering, og om spennende potensial for utnyttelse av makro- og mikroalger.

Onsdagens siste bolk er et must for øl-entusiaster! I Korte historier om smakene fra fortiden får vi blant annet høre om DNA-forsking på kveik-gjær til øl og øl brygget med kveik. Urgamle organismer som takket være ny teknologi igjen tas i bruk.

Sammen med fagfolk fra Nofima skal vi la oss begeistre av smakene av genene fra fortida – i nye produkter. Her blir det både innsikt og praktiske øvelser - øl brygget med kveik, og brød på gamle sorter.

Vi håper du vil komme og la deg engasjere i spennende temaer sammen med oss.

NIBIOs arrangementer

Alle våre arrangementer finner sted på No9 CC café, Teaterplassen 3, 4836 Tyholmen
 

Mandag 14. august 2023

Kl. 16.00 – 17.30
Karbonlagring– jordnær klimaløsning?

 

Tirsdag 15. august 2023

Kl. 15.00 – 16.30
Kampen om arealene i Norge

Kl. 17.00 – 18.00
En framtid for norske gener?

Kl. 18.30 – 20.00  Boklansering: Suksesshistorien om bevaringsverdige husdyrraser

 

Onsdag 16. august 2023

Kl. 15.00 – 16.30
Mer husdyrfôr på egne ressurser

Kl. 17.00 – 18.30
Blå-grønn bærekraft: Bioraffinering gir muligheter

Kl. 19.00 – 20.00
Korte historier om smakene fra fortiden

 

Divisjonsdirektør Audun Korsæth leder sesjonen "Mer husdyrfôr på egne ressurser" onsdag ettermiddag. Foto: Ragnar Våga Pedersen
Divisjonsdirektør Audun Korsæth leder sesjonen "Mer husdyrfôr på egne ressurser" onsdag ettermiddag. Foto: Ragnar Våga Pedersen

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.