Hopp til hovedinnholdet

Kornfolket samlet på Romerike

mg202302_DSC08210

Arrangementskomiteen for "Korn 2023" samlet utenfor Lily Country Club på Kløfta: Fra venstre: Einar Strand, Annbjørg Øverli Kristoffersen, Wendy Marie Waalen og Petter Lunde. Foto: Morten Günther

Tidligere denne uka ble fagkonferansen «Korn 2023» arrangert på Kløfta utenfor Oslo. – Etter to år med digitale møter var det deilig å endelig kunne samle folk igjen, forteller avdelingsleder Wendy Waalen i NIBIO.

Årets konferanse startet med en økt om klimaendringer og matproduksjon. Divisjonsdirektør Audun Korsæth i NIBIO snakket om hvordan klimaendringene skaper både muligheter og dilemmaer. Disse kommer på toppen av alle de andre utfordringene vi står overfor. Pandemi og krig har bidratt til økt fokus på selvforsyning.

Andre viktige tema som ble diskutert på konferansen var kornkvalitet, arter og sorter av vårkorn, resirkulering av næringsstoffer, jordhelse og jordarbeiding, presisjonslandbruk, proteinvekster og høstkorn.

20230216_112036.jpg
«Korn 2023» hadde om lag 165 deltagere: forskere, landbruksrådgivere, bønder, samt representanter for forvaltningen og kornbransjen. Foto: Morten Günther

Viktig møteplass for faglig formidling

Årets konferanse var den åttende i rekken, og den første fysiske konferansen etter to år med pandemi. Målet med konferansen har hele tiden vært å skape en møteplass for alle som jobber med korn og frøvekster. Arrangementet er et samarbeid mellom NIBIO og Norsk Landbruksrådgivning (NLR).

«Korn 2023» hadde om lag 165 deltagere: forskere, landbruksrådgivere, bønder, samt representanter for forvaltningen og kornbransjen.

– Representanter langs hele verdikjeden var representert – fra bonden til bakeindustrien, forteller Waalen. Samarbeid langs hele verdikjeden er viktig.

 

Sammen skal vi øke den norske matkornandelen

– Forskerne har fått presentere sine resultater, men konferansen handler ikke bare om faglig formidling, forteller Waalen. Det er også viktig å samle hele kornbransjen. Det er sammen vi skal løse de utfordringene som møter oss i årene som kommer.

Partnerskapet for norsk matkorn og planteprotein (Matkornpartnerskapet) har satt seg et veldig ambisiøst mål om å øke den norske matkornandelen fra dagens 50 prosent til hele 90 % i 2030.

– Dette initiativet får nå støtte langs hele verdikjeden, godt hjulpet av den spente verdenssituasjonen med krig og usikkerhet, fortsetter Waalen.

– Vi er alle opptatt av å gjøre det vi kan for at Norge i størst mulig grad skal kunne produsere sin egen mat.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.