Hopp til hovedinnholdet

Fra grasplen til ugrashage

20230530_144053_cropped

Ingeborg Klingen, Lars Olav Brandsæter og Wiktoria Kaczmarek-Derda vanner ugras i den nye ugrashagen. Hele 63 forskjellige ugrasarter skal pryde hagen. Foto: Siri Elise Dybdal

Torsdag 8. juni blir det åpning av en ny ugrashage på Campus Ås. Hagen er basert på arven etter Emil Korsmo, pioneren for ugrasforskninga i Norge.

Den nye ugrashagen er et samarbeid mellom NIBIO, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Vitenparken. Den vil bli benyttet i undervisning av studenter, næring og forvaltning, og i formidling til allmenheten.

Hele 63 forskjellige ugrasarter skal pryde Korsmos moderniserte ugrashage på Campus Ås. Hagen er designet av landskapsarkitektene ved NMBUs Eiendomsavdeling.

Biologi og bekjempelse av ugras vil være en sentral del av formidlingen, men ugras kan også være nyttige planter, blant annet som viktig kilde til pollen og nektar for nyttedyr som pollinatorer og skadegjørernes naturlige fiender. Dette vil også få fokus i ugrashagen.

Korsmos moderniserte ugrashage på Campus Ås, som er designet av landskapsarkitekter ved NMBUs Eiendomsavdeling.  Foto: Siri Elise Dybdal
Korsmos moderniserte ugrashage på Campus Ås er designet av landskapsarkitekter ved NMBUs Eiendomsavdeling. Foto: Siri Elise Dybdal

Spennende åpningsseremoni

– Vi inviterer til åpningsseremoni hvor det vil bli spennende skildringer om ugras og hvordan hagen skal benyttes. Det blir planting av ugras, kulturinnslag og servering av ugras-smoothie. Her kan du bruke alle dine sanser til å bli bedre kjent med ugraset, sier forskningssjef Ingeborg Klingen ved NIBIO.

Hun forteller at sammen med Korsmos vakre ugrasplansjer og informative bøker, vil den nye ugrashagen bli en attraksjon både for besøkende og undervisningsgrupper på Campus Ås. 

 

Arven etter Korsmo

NIBIO er eier av «Korsmos ugrasplansjer» - en serie med usedvanlig vakre og detaljerte botaniske plansjer fra 1930-tallet, produsert av Emil Korsmo og tegneren Knut Torkildsen Quelprud, og et fåtall andre tegnere. Disse plansjene er godt kjent internasjonalt og brukes i dag som undervisningsverktøy i flere europeiske land.

Lars Olav Brandsæter som underviser i ugraslære ved NMBU forteller at Korsmo også systematiserte ugraset på en ny måte, i biologiske grupper, etter hvor lenge de lever, formeringsmåte og type rotsystem.

– Denne kunnskapen er viktig for å forstå hvordan de ulike ugrasene kan bekjempes, sier Brandsæter.

Wiktoria Kaczmarek-Derda og de andre ugrasforskerne i NIBIO, gleder seg til den nye ugrashagen der de kan dyrke frem et utvalg av artene fra de ulike biologiske ugrasgruppene.

– Mange av artene inngår i forskningsprosjekter, og da er det praktisk å ha hagen rett i nærheten fordi den kan nyttes til faglige diskusjoner med samarbeidspartnere og andre besøkende. Hagen blir også en fin kilde til små referansesamlinger i forbindelse med forskningsaktiviteter vi driver med, sier Kaczmarek-Derda.

Den nye ugrashagen er et samarbeid mellom NIBIO, NMBU og Vitenparken, og vil bli benyttet i undervisning av studenter, næring og forvaltning, og i formidling til allmenheten.  Foto: Siri Elise Dybdal
Den nye ugrashagen er et samarbeid mellom NIBIO, NMBU og Vitenparken, og vil bli benyttet i undervisning av studenter, næring og forvaltning, og i formidling til allmenheten. Foto: Siri Elise Dybdal

Lett tilgjengelig

Det er landskapsarkitekten ved NMBUs Eiendomsavdeling som har hatt oppdraget med å utforme hagen.

– Utformingsmessig er dette et enkelt og stilrent anlegg med belegg i teglstein og plantekasser i corten stål som har tydelig oppdeling i biologiske ugrasgrupper, opplyser Joel Hördin, avdelingsarkitekt ved NMBUs Eiendomsavdeling.

Han sier at ugrashagen har en bra plassering ved NIBIO, som vil være med å løfte denne delen av Campus Ås, der mange mennesker passerer daglig.

– Ideen er at det skal være et lett tilgjengelig sted for alle studenter og et sted hvor besøkende kan komme og studere ugraset.

 

Blir del av «ParkApp»

Solveig Arnesen, administrerende direktør i Vitenparken Campus Ås, forteller at de som en del av etableringen skal utvide «ParkAppen» til også å inkludere Korsmos moderniserte ugrashage. I samarbeid med NMBU og NIBIO skal de utvikle et godt system for digital og fysisk merking av hva man kan observere i ugrashagen.

– Vi ser også for oss flere morsomme og lærerike aktiviteter, som for eksempel «skattejakt på ugras» i parken, avslutter Arnesen.

12.jpg

 

Ugras og fremmede invaderende arter
Ugrasforsker Wiktoria Kaczmarek-Derda gleder seg til den nye ugrashagen hvor hun skal dyrke frem et utvalg av artene fra de ulike biologiske ugrasgrupper.  Foto: Siri Elise Dybdal
Ugrasforsker Wiktoria Kaczmarek-Derda gleder seg til den nye ugrashagen hvor hun skal dyrke frem et utvalg arter fra de ulike biologiske ugrasgruppene. Foto: Siri Elise Dybdal
20230530_144351_cropped.jpg
Den nye ugrashagen er lokalisert utenfor NIBIOs lokaler i Høgskoleveien 7 på Ås. Foto: Siri Elise Dybdal
Overingeniør Carl Emil Øyri med ugras som skal ut i hagen. Foto: Silje Kvist Simonsen
Overingeniør Carl Emil Øyri med ugras som skal ut i hagen. Foto: Silje Kvist Simonsen

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.