Forsiktig optimist foran årets kornsesong
Årets maimåned har vært uvanlig varm og tørr over hele kornområdet. Nå gjenstår det å se hvordan kornplantene reagerer på den lange perioden med høye temperaturer.
– Korn er en væravhengig produksjon og for kornbonden er det mye som skal skje på kort tid. Fra såkornet er i jorda har bonden mulighet til å påvirke resultatet fram til begynnelsen av juli. Deretter er det bare å la det stå til, forteller prosjektleder Harald Solberg i Fagforum korn.
Bedre med rekordvarme i mai enn i juli
Solberg tror kornplantene stort sett har klart seg bra gjennom tørkeperioden.
– Fjoråret ble avsluttet med mye vann i bakken. Derfor startet årets sesong med mer tilgjengelig vann enn fjorårets sesong. Med vannreservene fylt opp har plantene i hovedsak hatt mer tilgjengelig vann enn været i mai skulle tilsi.
– Som tommelfingerregel kan vi si at vårsådde vekster har et vannbehov tilsvarende ca. en millimeter nedbør pr. dag. Mange bønder har jord med lagringskapasitet opp mot 100 millimeter. Det betyr at plantene kan klare seg en god stund, så lenge de er små.
– Senere i sesongen, utover i juni og juli, vil vannforbruket øke opp til 4-5 millimeter på det meste. Det betyr at en slik tørkeperiode vi har hatt i vår, ville fått mye større konsekvenser om den hadde kommet senere på sommeren, fortsetter korneksperten.
Regnet kom i grevens tid
Det meldes om svært variabelt med regn gjennom mai, både fra værstasjoner i VIPS og fra lokale observasjoner. Noen områder har fått tilstrekkelig med regn, så der ser åkrene veldig bra ut. Andre steder begynte tørken å få konsekvenser.
– Vi kan vel si at regnet kom i grevens tid, forteller Solberg.
– Høy jordtemperatur gjennom mai har gitt gode forhold for tidlig mineralisering av næringsstoffer som er bundet i jorda. Med regnet blir næringen i økende grad gjort tilgjengelig for plantene. Den nedbøren vi har fått de siste dagene nuller ut mye av de utfordringene vi har sett tidligere i år. Nå får vi en busking som egentlig ikke er så helt unormal i tid, bortsett fra at alt har gått veldig fort i mai. Vi får et hovedskudd som er vesentlig tidligere, men kanskje jevner dette seg greit ut til slutt og vi får mindre problemer med kvalitetsforringelse seinere.
Kornplantene er fantastiske til å klare seg
Det er vanskelig å si sikkert hva konsekvensene av den varme våren kommer til å bli.
– Vi har jo knapt hatt en slik maimåned tidligere, forteller Solberg.
Slik det ser ut akkurat nå, er det høstkornet som får den tøffeste knekken. Alt har skjedd veldig fort og vi har fått skyting to uker tidligere enn vanlig. Generelt melder NLR om at årets høsthvete ser tynnere ut enn normalt.
– Vi ser også at en del åkrer har til dels dårlig spiring. Dette kan ha ulike årsaker som uttørking av såbeddet før såing.
– Man skal uansett ikke svartmale situasjonen for tidlig. Kornplantene er fantastiske til å klare seg under varierende forhold, og de kan overraske både det ene og det andre året.
Klimaforskere varsler temperaturer over normalen for perioden juni-august. Langtidsvarselet viser imidlertid mer normal temperatur i juni. Hvis dette stemmer vil plantene få mer tid til næringsopptak og vekst, noe som er positivt.
– Etter St. Hans vil vi ha et klarere bilde av hvordan sesongen kommer til å bli. Da kan vi også si mer om avlingsforventningene. Det viktigste er at vi slipper et så kraftig regnvær på ettersommeren og under innhøstingen, som vi fikk i fjor.
KONTAKTPERSON
Fakta om Harald Solberg
Harald Solberg fra Brumunddal har vært ringleder og rådgiver i NLR mesteparten av sitt yrkesaktive liv. Først fem år på Fosen i Trøndelag, deretter mer enn 25 år på Hamar. I fjor høst overtok han jobben som fagkoordinator korn, etter Einar Strand som gikk av med pensjon. Solberg er prosjektleder for Fagforum Korn. Han jobber 50 % for NIBIO og 50 % for Norsk landbruksrådgiving (NLR).
KONTAKTPERSON
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.