Europeisk samarbeid for jordhelse og klimasmart jordforvaltning
To tredjedeler av jorda i EU sliter med dårlig helse. Det har ført til at EU har satt i gang en storsatsing på jordhelse og karbonlagring i jord. Fra 2021 er jord et av fem hovedområder for forskning og innovasjon. I dette arbeidet spiller NIBIO en viktig rolle, blant annet ved å fremme kommunikasjon og samarbeid.
Siden 2020 har EU bevilget store beløp til forskning og innovasjon for å løse utfordringene knyttet til dårlig jordhelse i Europa. Jordpakking, tap av organisk materiale og biologisk mangfold, erosjon, avrenning av næringsstoffer og forurensing truer framtidens matproduksjon. I tillegg er det nødvendige å finne nye metoder for bærekraftig klimagassreduksjon i landbruket. Et viktig mål er å øke karbonlagring i jord.
EJP SOIL er et omfattende program for EU-forskning på jordhelse og klimasmart jordforvaltning. EJP SOIL står for «European Joint Partnership for Soil towards climate smart and sustainable soil management». NIBIO har representert Norge i dette forskningssamarbeidet.
I prosjektet, som går fram til 2025, samarbeider 26 institusjoner fra 24 ulike land om å lage et veikart for bærekraftig forvaltning av landbruksjord. Prosjektet har også vært med på å legge et grunnlag for EUs «Soil Mission - a Soil Deal for Europe», som ble lansert i 2021 og fortsetter til 2027. Jord er nå et av fem store samfunnsoppdrag som forskning og innovasjon skal bidra til å løse. EU-kommisjonen har fått øynene opp for hvilken grunnleggende betydning jord har for bærekraftig utvikling.
Interessegruppe for jord
NIBIO-forsker og avdelingsleder Daniel Rasse har ledet arbeidet med EJP SOIL i Norge.
– NIBIO har deltatt i en rekke prosjekter og arbeidspakker innenfor EJP SOIL. Vi har bidratt med kunnskap for å løse utfordringer med lagring av karbon i jord og lystgassutslipp. Men, et av våre viktigste bidrag har kanskje vært å bidra til kommunikasjon på tvers, gjennom å ta initiativ til ekspertgrupper og interessegrupper for jord, forteller jordforskeren.
– Både i EJP SOIL og i EUs Soil Mission blir det lagt stor vekt på at samarbeid på tvers av sektorer må til for å definere hvor vi skal og hva vi trenger for å nå målene for bærekraftig jordforvaltning. Norge er et lite land med nær kontakt mellom de ulike aktørene i landbrukssektoren. Derfor har vi gode muligheter for å vise vei for andre land. Vi har nå en bredt sammensatt interessegruppe for jord som legger et godt grunnlag for videre arbeid med jordhelse i Norge, forteller Rasse.
Norsk modell - eksempel for Europa
I slutten av oktober hadde interessegruppa sitt fjerde tverrfaglige møte for å dele kunnskap, diskutere kunnskapsbehov, flaskehalser og løsningsforslag.
– Kommunikasjon er veldig viktig. Disse møtene gjør at vi ser hvordan de ulike aktørene tenker, noe vi kan ta hensyn til når vi planlegger nye prosjekter. Vi har fått bare positive tilbakemeldinger. Erfaringene er så gode at vi har bestemt oss for å fortsette denne måten å arbeide på også etter at EJP SOIL prosjektet er avsluttet. Erfaringene fra Norge har vært til inspirasjon også for andre europeiske land, sier han.
– NIBIO og NMBU samarbeider nå videre i andre store EU-prosjekter på jord. Målet er å komme fram til, og formidle, strategier for forsking som vil bidra til å forbedre jordkvaliteten i Norge, avslutter Rasse.
KONTAKTPERSON
Jorduka
Et av arrangementene som har bidratt til på-tvers-samarbeid for jordhelse er «Jorduka» som gikk av stabelen i Vitenparken på Ås sent i oktober. Studenter og fagpersoner fra NMBU og NIBIO tilbød et allsidig program for å vekke interesse og dele erfaringer. Jordkunst, jordsymposium, forskningsformidling, idéverksteder og aktiviteter sørget for at alle interesserte kunne finne en jordaktivitet å være med på.
To av dagene ble satt av til symposium for EJP SOIL og det ferske Soil Mission prosjektet SOLO – Soils for Europe, der NMBU leder den norske delen. Deltakerne i interessegruppa for jordhelse fikk flere muligheter til å gi nyttige tilbakemeldinger på resultater fra EJP SOIL. Det var også to idéverksteder som skal stake ut kursen videre for jordhelseforskning og implementering av tiltak.
KONTAKTPERSON
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.