Bærekraftig landbruk i Pasvikdalen og Øst-Finnmark

Deltagere på workshop om bærekraftig landbruk. Foto: Tone Roksvåg Aandahl / NIBIO
Befolkningen i nord er bekymret for geopolitiske spenninger, klimaendringer og matsikkerhet i en verden som endrer seg raskt. Samtidig kjennetegnes regionen av en synkende befolkning og færre gårdsbruk. Hvordan kan vi navigere disse utfordringene, samtidig som vi utvikler økologisk, sosialt og økonomisk bærekraftige matsystemer i nord?
I forrige uke arrangerte NIBIO Svanhovd en workshop om bærekraftig arealbruk i Nord-Norge. Arrangementet samlet en mangfoldig gruppe deltakere, inkludert lokale småbrukere, forskere, regionale rådgivere og lokale finansieringskilder for landbruksbedrifter. Målet var å s diskutere muligheter for bærekraftig jordbruk i Pasvikdalen og mer generelt i Øst-Finnmark.
Et sentralt tema var hvordan vi kan utvikle relevante forskningsspørsmål i samarbeid med lokalsamfunnet og finne løsninger på disse spørsmålene sammen. Dette er et kjerneprinsipp i et "living lab", et konsept som i økende grad brukes i forskning for å sikre at forskningsspørsmål er tilpasset lokale behov og forhold. Videre ble det diskutert mulige kommunale finansieringskilder for lokale gårder, samt hvem man kan kontakte for råd.
Regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag med mål om at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. Arbeidet ledes av spesialrådgiver Nils Vagstad i NIBIO. Grasarealene og grovfôret har en viktig rolle i det bærekraftige landbruket, og disse ressursene står for rundt 60 % av det totale proteinbidraget til norske husdyr.
– Landbruket i Nord Norge har gode forutsetninger for å bidra til målene, gjennom økt fokus på grovfôrkvalitet og god utnyttelse av de rikholdige beiteressursene, fortalte Vagstad.

Dette initiativet er et fornyet engasjement fra NIBIO Svanhovd overfor lokalsamfunnet i en tid preget av endring.
– Sammen med ulike lokale og regionale aktører ønsker vi å finne løsninger på mange av de utfordringene vi står overfor i årene og tiårene som kommer, sier Cornelya Klutsch, forsker ved NIBIO Svanhovd.
– Denne workshopen var bare starten. Vi planlegger å ta kontakt med flere lokale aktører for å videreføre diskusjonene vi har startet om bærekraftig arealbruk i Øst-Finnmark. Vi vil inkludere flere perspektiver på hvordan vi kan bruke jorda og arealet rundt oss på en miljøvennlig måte, samtidig som vi legger til rette for gode liv for dem som bor her.
Marianne Lien, sosialantropolog fra Universitetet i Oslo, understreket at målet på lang sikt er å diskutere rettferdig arealbruk og å forankre forskningen lokalt:
– Hvordan kan vi sikre at vi ikke gjentar feilene fra fortiden, og at vi planlegger en framtid for folk i nord – med og ikke uten dem?
KONTAKTPERSON

Living Lab
En Living Lab, slik det beskrives i EUs jordhelseoppdrag, er et samarbeidsprosjekt på et bestemt sted der ulike personer og grupper – som bønder, forskere, myndigheter, bedrifter og innbyggere – jobber sammen for å finne og teste nye løsninger for bedre jordhelse. Dette skjer i virkelige omgivelser, for eksempel på gårder eller i lokalsamfunn, slik at man kan prøve ut ideene i praksis og lære underveis. Målet er å utvikle bærekraftige metoder for å bruke og ta vare på jorda, ved å kombinere forskning med lokal kunnskap og lokale behov.
Gjennom Living Labs ønsker EU å styrke samarbeid og endring slik at jorda vår blir sunnere. Frisk jord er viktig for å kunne produsere mat, bevare naturmangfold, tåle klimaendringer og støtte naturens egne systemer. Ved å la ulike aktører være med i utviklingen av løsninger, blir ideene mer relevante og lettere å ta i bruk i virkeligheten. På denne måten kobles forskning tettere til praksis, og løsningene blir både nyttige, realistiske og tilpasset lokale forhold.
KONTAKTPERSON

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.