Hopp til hovedinnholdet

Riktig identifisering av skadegjører

IPV_Identifisert skadegjører_ef-20100324-104420
Foto: Erling Fløistad

Det er helt avgjørende for å praktisere integrert plantevern at vi kjenner de skade- og nytteorganismene som er tilstede. I Norge har vi lett tilgjengelig informasjon på internett, Plantevernleksikonet. Trenger du hjelp til sikker identifikasjon av skadegjører, kan du sende prøver til Planteklinikken.

Plantevernleksikonet beskriver planteskadegjørere og gir en oversikt over biologien og bekjempelse (skadedyr, plantesjukdommer og ugras). En del nytteorganismer er også omtalt. Plantevernleksikonet inneholder i dag ca. 900 artikler. Man kan skrive ut sitt eget Plantevernleksikon som PDF-fil, for eksempel skadedyr og sjukdommer i jordbær, ved hjelp utskriftsfunksjonen.
 
Planteklinikken er en tjeneste ved NIBIO, som tar imot og videreformidler prøver fra gartnere, bønder, hageeiere, ringledere og andre. Prøvene blir tatt hånd om av landets fremste eksperter på hver av de aktuelle skadegjørerne. Les mer på Planteklinikkens  egen nettside.

Tjenester

Plantevernleksikonet

Nettside med nyttig og relevant informasjon om biologi og bekjempelse av planteskadegjørere (ugras, sykdommer og skadedyr). Du finner også informasjon om biologien til en del nyttedyr av plantevernbetydning.

Mer informasjon Til tjenesten
Planteklinikken

Planteklinikken ved NIBIO er et diagnoselaboratorium som tilbyr identifisering av ulike organismer som er skadelige for planter. Riktig diagnose danner grunnlag for å vurdere riktige tiltak mot skadegjøreren.

Mer informasjon Til tjenesten