Bruk av sensorer til jordbruksformål
Vi benytter mange ulike sensorer for å observere og kartlegge variasjon i jord og vekst innenfor hvert jordstykke. Slike sensorer kan monteres på traktortaket, på arbeidende redskap, eller vi kan benytte droner som bærere. Vi arbeider med det nyeste innen spektrometer og hyperspektrale kamera, bl.a. for målinger av lysrefleksjon og fluorescens. Videre benytter vi termiske kamera for å oppdage stress hos kulturplantene.
Sensorene kalibreres i spesielt tilpassede feltforsøk med ulike vekster, for måling av en rekke planteegenskaper som nitrogenkonsentrasjon, biomasse, vanninnhold og sjukdomssymptomer. Ferdig kalibrerte sensorer kan deretter benyttes til å estimere disse planteegenskapene ved målinger i åkeren.
Vår forskning handler i stor grad om å skaffe slike data, og deretter omsette denne kunnskapen til praktiske, agronomiske beslutninger, gjennom automatiserte prosesser. Sensorer i jordbruket brukes blant annet til dynamisk redskapsstyring, kontroll av stedsspesifikk spredning av mineralgjødsel eller plantevernmidler.
Stedsspesifikk, eller behovsprøvd tildeling kan bidra til å optimalisere bruken, slik at en får en bedre utnytting av innsatsfaktorer som gjødsel og plantevernmidler. En større utnyttingsgrad øker lønnsomheten for bonden samtidig som det reduserer risikoen for uønskede tap til miljøet. Ved bruk av denne type sensorteknologi, kan vi også estimere avlingsnivå og -kvalitet før høsting.
Sensorer som kan brukes i jordbruket åpner for et enormt tilfang på data, og avansert dataanalyse er nødvendig for å ekstrahere den informasjonen som er viktig rent agronomisk. Vi benytter et knippe multivariate, statistiske metoder for å analysere de komplekse sensorsignalene. Det blir lagt stor vekt på å lage automatiserte systemer for slike prosedyrer, for å gjøre metodikken effektiv nok til at den brukes i praksis.
Publikasjoner
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag