Sensorplattformer i bruk ved Senter for Presisjonsjordbruk
Våre sensorer kan monteres på en rekke ulike plattformer. Hver plattform har sine bruksområder, og velges ut fra hva som er formålet med sensormålingene. For detaljerte målinger f.eks. på bladnivå er bakkegående plattformer best egnet, mens vi benytter UAV til målinger som skal dekke større områder med noe mindre oppløsning. Her følger en oversikt over plattformer som benyttes.
Droner (UAV)
Matrice 300 RTK
Matrice 300 RTK har opptil 55 minutter flytid, avanserte AL-funksjoner, 6 retningssensorer, posisjonering og mer. Ulike typer sensorer kan monteres som nyttelast.
Mavic 3 Multispektral
Mavic 3 Multispektral (M3M) er kompakt, bærbar og godt egnet for målinger i landbruket. M3M kombinerer et RGB-kamera med et multispektralt kamera. Det har en innebygd sensor som kombinerer grønne, røde, red edge og nær infrarøde sensorer. Det har også et kamera med en 4/3 CMOS og 20MP bildesensor. M3M har en flytid på 43 minutter og kan samle data fra opptil 2 kvadratkilometer per batteri. Vi bruker den med en RTK-modul, slik at vi får presisjon på centimeternivå.
Mavic 3 Thermal
Mavic 3 Thermal (M3T) er lik som M3M, men med et termalkamera i stedet for multispektralt kamera. M3T har en flytid på 43 minutter og kan samle data fra opptil 2 kvadratkilometer per batteri. Vi bruker den med en RTK-modul, slik at vi får presisjon på centimeternivå.
DJI Agras T50
Agras T50 kan brukes til både sprøyting og gjødsling med granulat eller flytende gjødsel. Den har en maks sprøytemengde på 24 L/min og maks spredemengde på 108 kg/min. Batteriet er på 30000mAh og har en ladetid på 2 timer.
DJI S1000+ multicopter
Våre tre modisfiserte DJI S1000+ multirotorplattformer fyller vårt behov for målinger med helt stabliserte sensormålinger. Nyttelast er på 4kg, med en flytid på ca 15 min.
DJI Phantom 4 Multispektral
Denne dronen med multispektralt bildesystem har vi benyttet mye tidligere. Nå bruker vi mest etterfølgeren M3M.
Bakkegående roboter
Alsvinn
En elektrisk robot-redskapsbærer som opprinnelig er en prototype utviklet av Agrointeilli (Danmark). Vi har videreutviklet drivlinnjen og navigasjonssystemet til en selvutviklet løsning egnet til bruk i vår forskning.
Vi har gitt den navnet Alsvinn etter en av hetene som drar solvogna i norrøn mytologi.
Alsvinn har helelektrisk drift og trepunktskobling med en hydraulisk løftekapasitet på 700kg. Den veier omtrent 850 kg. Batterikapasiteten er på 60 Ah. Under testing med åkersprøyte med vekt på ca 250kg lå forbruket på 30-40 A.
Superdroid robot
Vi benytter en Superdroid IG42-SB4-E 4WD All Terrain Enclosed Robot Platform for testing av sensorer som må måle tett på måleobjektet. Vi har tilpasset plattformen til våre behov og blant annet utstyrt den for autonom navigering ved hjelp av Pixhawk Autopilot, ekstra GNSS og et internt navigasjonssystem.
Mobil ladestasjon
Som en del av prosjektet SolarFarm utviklet vi en mobil ladestasjon som kan koble en elektrisk kabel til Alsvinn eller andre batteridrevne kjøretøy for å lade batteriene. Vi bruker en retningsuavheng plattform utstyrt med et sakseløft, slik at den skal være egnet for flere forskjellige kjøretøyer.
Andre plattformer
Arvaker
I 2016 ankom en elektrisk traktor Apelsvoll. Den fikk navnet Arvaker, etter en av hestene som drar solvogna over himmelen i norrøn mytologi.
ARVAKER er bygget av Solectrac LLC i California, USA, og veier tilnærmet 2 tonn. Den leverer opptil 50 elektriske hestekrefter, har PTO med 540 RPM og kan løfte 450 kg på trekkstengene. Traktoren er utstyrt med 2x4 gir og elektrisk vendegir (H/L,1-4 + R), og har en toppfart på om lag 32km/t. Den er fra produsenten oppgitt å kunne levere 30 hk i 8 timer på en batteriladning. Det betyr at den kan brukes til lettere arbeid slik som såing, tromling, gjødsling og sprøyting (ikke med markedets største redskaper, naturligvis).
Vi har brukt den med flåtenavigasjon i prosjektet SolarFarm, og bruker den nå som en plattform for noen av våre sensorer.
El-Gator
I tillegg til hva et slikt kjøretøy ellers brukes til, benytter vi vår John Deer TE Elektrisk som en sensorplattform. Den utstyres med forskjellige sensorer etter behov, et eksempel er med GNSS-RTK mottaker, høypresisjons IMU, kamera, LIDAR og en Linux-basert datamaskin for å samle, lagre og visualisere data i sanntid.