Utprøving av jordskokk under norske klimaforhold
Jordskokk er en stengelknoll grønnsak i solsikkefamilien. Vi har noen kloner av jordskokk som er tilpasset norsk lika, men disse har veldig ujevn fork på knollene og det har vært et ønske fra næringa å finne sorter med jevnere form. De variantene av jordskokk som finnes på verdensbasis går ikke alltid like bra i Norsk klima på grunn av daglengde krav for danning av knoller. Når daglengden minker gi det plantene et signal om at nå nærmer vi oss en vinter og det er behov for å forberede vinteroverlevelse ved å lagre opplagsnæring i knoller under bakken.
Jordskokk er en interessant grønnsak som har fått oppmerksomhet de senere årene på grunn av sin utsøkte smak og innhold af frukto-oligosakkarider (FOS) som smaker søtt uten å gi blodsukkerøkning. FOS fungerer også som selektiv næring i som stimulerer de sunne bifidio bakterier og begrenser skadelige bakterier som salmonella i tarmen. FOS kan styrke leverfunksjon og kalsium opptak i kroppen, redusere serum kolesterol og senke blodtrykk.
Vi undersøker innhold av FOS i jordskokk dyrket under norske forhold og tester ut ulike jordkokksorter fra andre land under norske betingelser. Vi har hittil funnet canadiske sorter (varianter) med veldig jevn og fin form som egner seg for dyrking i sørlige deler av landet. Videre arbeid gjenstår for å finne sorter som egner seg for dyrking lenger nord.
Forskningen er tverrfaglig og inkluderer foruten planteforskning også matforskning, produktutvikling og industriell bearbeiding, husdyrforskning, ernæring og medisinske aspekter. Gjennom samarbeid med husdyrforskning på NMBU der vi har vi undersøkt effekter av Jordskokk i for til gris for å hemme utvikling av såkalt 'rånesmak' på kjøtt (skatole-produksjon hos hanngris).
Målet med forskningen er å finne gode dyrkings-metoder og genetiske varianter som gir høy avling av jevne knoller under lang-dags betingelser i Norge. Vi søker også etter å finne sorter som er best egnet til prosessering. Vi har undersøkt ulike skrelle-metoder og tørkemetoder der vi har sett på skrelle-svinn og stabiliteten til Fruktooligosakkarider.