Effekter av stress på smak og innholdsstoff i gulrot

Gulrot reagerer sterkere enn mange andre planter på stress, spesielt stress i perioden etter høsting, men også under produksjon. Mest uheldig stress-påvirkning under dyrkingen ser ut til å være u-gunstig temperatur (høy temperatur) og stress fra sugende insekter. Under lagring og omsetning ser det ut til at mekanisk stress, ethylen (fra frukt eller andre kilder) og u-gunstig emballering er de verste faktorer med tanke på å ødelegge god smak i etter høsting.

harvest of carrots
Maskinell høsting av gulrot med Asa-Lift. Foto: Randi Seljaasen / NIBIO
washing of carrots.png
Vasketrommel for vasking av gulrot. Foto: Randi Seljåsen / NIBIO

Vi har gjennom ulike forskningsprosjekt og et par review artikler arbeidet med å definere  kvalitet i gulrot og finne ut hvilke faktorer som har sterkest betydning for utvikling og bevaring av god smak frem til forbruker. 

Seljåsen startet forskningen innenfor post harvest kvalitet ved NOFIMA i 1996 og fortsatte ved NIBIO i 2003 med mer preharvest rettede forsøk. Vi samarbeider i flere av våre forsøk med NOFIMA på studier rettet mot bioaktive plantestoff og smak (sensorikk). 

I veksttida påvirkes gulrot av jordtype, dyrkingsområde og årstid og temperatur ser ut til å være en viktig faktor. Den påvirkes også av sugende insekter, men tåler en del angrep før det virker inn på smaken. Smaken i gulrot ser ut til i liten grad å påvirkes av nitrogen og fosfor gjødsling.

Etter er gulrota spesielt av utsatt for svingninger i gasskonsentrasjon. Lave konsentrasjoner av oksygen gir emmen smak. Etylen helt ned i ppm nivå stimulerer til produksjon av bitterstoff. Dette gjør at gulrot ikke kan lagres sammen med frukt og andre etylen-produserende vekster.

Gulrota ser ut til å tåle håndteringen som de utsettes for i et ordinært vaskeanlegg med falldempere. Hvis den mekaniske håndteringen blir veldig kraftig, reagerer gulrota med emmen smak tilsvarende som ved lagring i tett emballasje. Det kan se ut til at røttene ikke får tilstrekkelig oksygen transportert til cellene innover i rota. Lav temperatur bremser responsen av ulike typer av indusert stress.

Målet med forskningen er å finne ut hvordan kvalitet i gulrot påvirkes og hvilke tiltak som kan settes inn for å beholde optimal kvalitet. Det er en del interesse blant produsenter og industri nasjonalt og internasjonalt i å undersøke nye sorter for å optimalisere smak i gulrot. 

Publikasjoner

Til dokument

Sammendrag

The effect of different degrees of attack by carrot psyllid (Trioza apicalis) on quality parameters of carrots was studied in field experiments for two years. Treatments were different degrees of physical insect protection by floating row cover. An increasing attack level of psyllids showed an enhancement effect on the antioxidant capacity (ORAC), content of falcarindiol, 6-methoxymellein, and terpenes, and scores for bitter taste, chemical flavor, terpene flavor, and toughness. Carrot psyllid attack decreased the yield, total sugar, fructose, glucose, and sensory attributes sweet taste, color hue, color strength, crispiness, and juiciness. Carrot plants at 8−10 weeks of age tolerated attack by psyllids at low levels (2% leaves with curling or discoloration).