Effekter av stress på smak og innholdsstoff i gulrot

Gulrot reagerer sterkere enn mange andre planter på stress, spesielt stress i perioden etter høsting, men også under produksjon. Mest uheldig stress-påvirkning under dyrkingen ser ut til å være u-gunstig temperatur (høy temperatur) og stress fra sugende insekter. Under lagring og omsetning ser det ut til at mekanisk stress, ethylen (fra frukt eller andre kilder) og u-gunstig emballering er de verste faktorer med tanke på å ødelegge god smak i etter høsting.

harvest of carrots
Maskinell høsting av gulrot med Asa-Lift. Foto: Randi Seljaasen / NIBIO
washing of carrots.png
Vasketrommel for vasking av gulrot. Foto: Randi Seljåsen / NIBIO

Vi har gjennom ulike forskningsprosjekt og et par review artikler arbeidet med å definere  kvalitet i gulrot og finne ut hvilke faktorer som har sterkest betydning for utvikling og bevaring av god smak frem til forbruker. 

Seljåsen startet forskningen innenfor post harvest kvalitet ved NOFIMA i 1996 og fortsatte ved NIBIO i 2003 med mer preharvest rettede forsøk. Vi samarbeider i flere av våre forsøk med NOFIMA på studier rettet mot bioaktive plantestoff og smak (sensorikk). 

I veksttida påvirkes gulrot av jordtype, dyrkingsområde og årstid og temperatur ser ut til å være en viktig faktor. Den påvirkes også av sugende insekter, men tåler en del angrep før det virker inn på smaken. Smaken i gulrot ser ut til i liten grad å påvirkes av nitrogen og fosfor gjødsling.

Etter er gulrota spesielt av utsatt for svingninger i gasskonsentrasjon. Lave konsentrasjoner av oksygen gir emmen smak. Etylen helt ned i ppm nivå stimulerer til produksjon av bitterstoff. Dette gjør at gulrot ikke kan lagres sammen med frukt og andre etylen-produserende vekster.

Gulrota ser ut til å tåle håndteringen som de utsettes for i et ordinært vaskeanlegg med falldempere. Hvis den mekaniske håndteringen blir veldig kraftig, reagerer gulrota med emmen smak tilsvarende som ved lagring i tett emballasje. Det kan se ut til at røttene ikke får tilstrekkelig oksygen transportert til cellene innover i rota. Lav temperatur bremser responsen av ulike typer av indusert stress.

Målet med forskningen er å finne ut hvordan kvalitet i gulrot påvirkes og hvilke tiltak som kan settes inn for å beholde optimal kvalitet. Det er en del interesse blant produsenter og industri nasjonalt og internasjonalt i å undersøke nye sorter for å optimalisere smak i gulrot. 

Publikasjoner