
Effekter av stressfaktorer på kvalitet i grønnsaker
Grønnsaker kan i veksttida utsettes for stressfaktorer som tørke, u-gunstig temperatur og skadegjørere. Etter høsting og under lagring og omsetning kan produktene utsettes for stress i form av mekanisk håndtering under sortering, vasking og pakking. De kan også utsettes for etylen eller ugunstig gass sammensetning i emballasjen. Man kan på den annen side også bevisst utsette råstoffet for ulike former for stimuli (elicitor-behandling) som for eksempel UV-lys eller Ultralyd for bevisst å øke bestemte innholdsstoff i grønnsakene. Dette kan være relevant i forhold til å øke helseverdi av grønnsakene og for å styrke produktets motstandskraft overfor patogener under lagring.
Gjennom ulike forskningsprosjekt har vi undersøkt hvordan dyrkingsforhold og stress i produksjonstiden og under lagring har påvirket innhold av kjemiske stoff og smakskvalitet i forsøk med gulrot og kålvekster.
Hos gulrot kan stress indusere produksjon av uønskede stoff og medføre forringelse av smaken. Hos brokkoli så vi mindre tydelige endringer i smaken og heller mer fysiologiske forskjeller hos brokkoli utsatt for ulike temperaturer i vekst-tiden.
Vi arbeider også med elisitor studier der målet er å øke innhold av biokjemikalier i restfraksjoner av grønnsaker for å øke anvendelsen i bearbeide produkt av grønnsaker eller kosttilskudd. I denne sammenheng studerer vi blant annet om slik behandling kan øke innhold av fenoliske stoff og glukosinolater i restråstoff av hodekål.
Publikasjoner
Forfattere
Randi Seljåsen Kjell gjermund Vogt Elisabeth Olsen Per Lea Lars Arne Høgetveit Torgeir Taje Richard Meadow Gunnar BengtssonSammendrag
submittedVersion
Forfattere
Randi Seljåsen Hanne L. Kristensen Charlotte Lauridsen Gabriela S Wyss Ursula Kretzschmar Inés Birlouez-Aragone Johannes KahlSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Randi Seljåsen Per Lea Torfinn Torp Hugh Riley Erling Berentsen Mette Thomsen Gunnar BengtssonSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag