Effekter av stressfaktorer på kvalitet i grønnsaker

Grønnsaker kan i veksttida utsettes for stressfaktorer som tørke, u-gunstig temperatur og skadegjørere. Etter høsting og under lagring og omsetning kan produktene utsettes for stress i form av mekanisk håndtering under sortering, vasking og pakking. De kan også utsettes for etylen eller ugunstig gass sammensetning i emballasjen. Man kan på den annen side også bevisst utsette råstoffet for ulike former for stimuli (elicitor-behandling) som for eksempel UV-lys eller Ultralyd for bevisst å øke bestemte innholdsstoff i grønnsakene. Dette kan være relevant i forhold til å øke helseverdi av grønnsakene og for å styrke produktets motstandskraft overfor patogener under lagring.

DSCF5709 - Kopi
Ytre blad av hodekål eksponeres for ultrafiolett lys for å øke innhold av helse gode stoff (elicitor behandling). Foto: Randi Seljåsen / NIBIO
backaging.png
Vasking, sortering og pakking utgjør en potensiell stressfaktor for gulrot. Foto: Randi Seljaasen / NIBIO

Gjennom ulike forskningsprosjekt har vi undersøkt hvordan dyrkingsforhold og stress i produksjonstiden og under lagring har påvirket innhold av kjemiske stoff og smakskvalitet i forsøk med gulrot og kålvekster. 

Hos gulrot kan stress indusere produksjon av uønskede stoff og medføre forringelse av smaken. Hos brokkoli så vi mindre tydelige endringer i smaken og heller mer fysiologiske forskjeller hos brokkoli utsatt for ulike temperaturer i vekst-tiden.

Vi arbeider også med elisitor studier der målet er å øke innhold av biokjemikalier i restfraksjoner av grønnsaker for å øke anvendelsen i bearbeide produkt av grønnsaker eller kosttilskudd. I denne sammenheng studerer vi blant annet om slik behandling kan øke innhold av fenoliske stoff og glukosinolater i restråstoff av hodekål.

Publikasjoner