Hopp til hovedinnholdet

Worcester Pearmain

Worcester-Pearmain_Knut-Sakshaug

Foto: Knut Sakshaug

'Worcester Pearmain' er en engelsk sort. Den ble til ved fri pollinering av 'Devonshire Quarrenden'. Den ble introdusert av planteskolefirmaet R. Smith & Co i Worcester i 1874. Sorten fikk Royal Horticultural Society's høyeste utmerkelse på en fruktutstilling i London 1875. Den ble siden fort spredd i England. Sorten var knapt kjent i Sverige og Norge før etter 1910. Den har ikke blitt plantet mye i Norge.

Treet vokser middels kraftig og danner en middels høy og rund krone. Det begynner å bære tidlig til middels tidlig og etter hvert som oftest rikt. Det er ofte nødvendig med tynning. Sorten kan angripes av skurv.

Smaker søtt

Frukten er middels stor eller noe mindre, kort eggrund med noe brei stilkende. Den har utydelige kanter. Eplet har grønn til grågul, og ved modning grålig gulhvit grunnfarge med rød dekkfarge over en stor del av frukten, mørkerød på solsiden og lysere farge med svake striper på skyggesiden. Eplet har synlige skallpunkter. Det har middels tykt, litt seigt og fettet skall med litt glans og grønnhvitt, fast, sprøtt og lite saftig kjøtt med søt smak og god aroma.

Sortens høstetid er i slutten av september. Modningstiden er fra oktober til desember eller januar, og frukten brukes som bordfrukt.