Hopp til hovedinnholdet

Transparente Blanche

Transparente-Blanche_Finn-Måge

Foto: Finn Måge

'Transparente Blanche' har ukjent opphav. Sorten har lenge vært dyrket i de baltiske statene og tilgrensende deler av Russland. Den kom midt på 1800-tallet til Vest-Europa, men ble først mer alminnelig kjent på 1890-tallet i de fleste land i Europa og Nord-Amerika. Sorten kom til Norge omkring år 1900. Den har vært helt frem til 1990-tallet en av de mest kjente og dyrkede tidligsortene i Norge, men nå er den på vei ut av handelssortimentet. I privathager er den fremdeles aktuell.

Flere navn på sorten

Synonymer på sorten er Vitt klaräpple, White Transparent (England), Yellow Transparent (Amerika), Weisser Klarapfel (Tyskland), Transparent jaune (Frankrike), Pomme de Revel (Estland, Lettland) m.fl.

Treet vokser som yngre middels kraftig og opprett og etter hvert temmelig svaktvoksende og har gjerne en noe rund krone. Treet blir ikke stort. Det begynner å bære tidlig, etter hvert som regel rikt og årvisst. Treet angripes ofte av frukttrekreft i kyststrøk, men er sterk mot skurv og mjøldogg.

Ingen dekkfarge

Frukten er middels stor og har en noe varierende form, ofte fra rundt kjegleformet til langt eggformet. Tydelige kanter går nedover frukten, ofte som en søm langs ene siden. Eplet har gulgrønn til gulhvit grunnfarge og er oftest helt uten dekkfarge. Det har grålige til grønlig hvite, lett synlige skallpunkter. Skallet er middels tykt, glatt og er ved modning fettet. Kjøttet er gulhvitt, middels fint, mørt og saftig, med frisk syrlig smak og litt svak aroma.

Sortens høstetid er fra midten til slutten august i den sørlige delen av Norge. Den har noe ujevn modning og bør høstes i flere omganger. Den har senere høstetid lenger nord i landet. Frukten bør høstes når den er spisemoden (gulhvite). Den høstes litt tidligere ved transport. Eplene har svært kort holdbarhet, og blir brukt som bord- og husholdningsfrukt.

Transparente-Blanche-2_Knut-Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug