Hopp til hovedinnholdet

Lobo

Lobo_Finn-Måge

Foto: Finn Måge

'Lobo' er en kanadisk sort. Den har kommet frem av fri pollinering av 'McIntosh' ved Central Experimental Farm i Ottawa i 1898. Sorten ble selektert i 1906, og introdusert i 1910. Sorten kom til Sverige og Norge omkring 1930. Den ble ikke spredd i Norge før i 1950-årene. Den plantes nå mest på Østlandet.

Treet er svakt til middels kraftigvoksende med en noe utbredt kroneform og sterk greinbygning. Det begynner å bære tidlig, etter hvert rikt og årvisst. Treet er utsatt for frukttrekreft på tung og kald jord. Det er også utsatt for skurv og mjøldogg.

Lavt syreinnhold

Frukten er middels stor til stor, flatrund og svakt tilspisset mot begeret. Eplet har gulgrønn grunnfarge med tydelige punkter. Det har mørkerød dekkfarge over hele eller en stor del av frukten. Skallet er tykt, noe seigt og fettet, ofte med blådogget vokslag. Kjøttet er grønnhvitt til hvitt, løst og saftig med mild smak og lavt syreinnhold. Eplet er lite aromatisk.

Sortens høstetid er fra slutten av september til begynnelsen av oktober. Modningstiden er fra oktober til desember. Frukten brukes for det meste som bordfrukt.

Lobo-2_Knut Sakshaug.jpg
Foto: Knut Sakshaug