Hopp til hovedinnholdet

Lavoll

Stedfortreder_Åsmund-Asdal

'Lavoll' er en norsk sort som har fått navn etter gården Lavoll som ligger i Luster i Sogn. Den har vært dyrket der siden første halvdelen av 1800-tallet. Sorten er derfra spredd til andre bygder i Sogn. Utenom Sogn har den vært lite kjent.

Gamle nedtegnelser har antydet at det fantes en sort eller en mutant som het 'Raud Lavoll'. Senere vurderinger har konkludert med at 'Lavoll' og 'Raud Lavoll' er samme sort.

Treet er middels kraftigvoksende med opprett vekst. Det danner en høy, rund krone og får god avling. Treet er noenlunde motstandsfør mot soppsykdommer, men bladteger kan gjøre skade.

Blodrøde karstrenger

Frukten er middels stor, rund til kort valseformet med store, ofte noe flate kanter, som går langt nedover frukten. Eplet har grønngul dekkfarge med kraftig rød dekkfarge over hele frukten, på solsiden mørkerød. Kjøttet er hvitt, middels fast, mørt og saftig med blodrøde karstrenger. Det er ofte rødt kjøtt under skallet. Eplet har en god, ofte noe skarp syrlig smak med ikke uten aroma.

Sortens høstetid er i slutten av september og modningstiden er fra november til desember eller januar. Frukten blir brukt som bord- og husholdningsfrukt.