Hopp til hovedinnholdet

Kaupanger

Kaupanger_Ove-Hetland

Foto: Ove Hetland

'Kaupanger' er en trolig norsk sort som en før trodde kom fra gården Kaupanger i Sogn. Andre har derimot hevdet at sorten er mye eldre i Hardanger enn i Sogn og således ikke har fått sitt navn fra gården Kaupanger. Ifølge opplysninger fra Sogn menes det at sorten ikke kan være eldre enn fra 1800-tallet, mens trær som er fra 1700-tallet eller eldre har vært kjent i Hardanger.

Sorten har vært mest plantet på Vestlandet, men fra slutten av 1800-tallet ble den også plantet litt i de beste fruktbygdene på Øst- og Sørlandet. I kyststrøk med mye nedbør passer den ikke.

Treet er kraftigvoksende. Det blir til slutt svært stort og danner en bred krone. På en sterktvoksende grunnstamme begynner sorten å bære middels tidlig, etter hvert rikt og årvisst. Det kan angripes av frukttrekreft.

God aroma

Frukten er middels stor, flattrykt, til dels noe skeiv, men ellers jevn og regelmessig med rundt tverrsnitt. Den har grønngul, etter hvert gul grunnfarge og mørkerød grunnfarge med mørkere punkter og striper på solsiden. Eplet blir ofte rødflammet eller stripete på skyggesiden. Det har fine, lite synlige skallpunkter. Skallet er glatt og litt fettet med glans. Kjøttet er gulhvitt, fast, mørt og saftig med søt, vinsyrlig smak og svært god aroma.

Eplets høstetid er i oktober, mens modningstiden er fra desember til mars. Sorten blir for det meste brukt som bordfrukt.