Hopp til hovedinnholdet

Høynes

Høynes_Dag-Røen

Foto: Dag Røen

'Høynes' er en norsk sort som kommer fra gården Høynes i Stårheim i Nordfjord, der den ble avlet frem fra frø omkring midten av 1800-tallet. Sorten har vært nokså vanlig plantet i ytre Nordfjord og langs kysten.

Lite utsatt for soppsykdommer

Treet vokser middels kraftig og danner en forholdsvis stor og rund krone. Det bærer svært rikt og årvisst, og det er lite eller ikke utsatt for soppsykdommer.

Frukten er liten til middels stor og rund til rund oval. Eplet har en grønlig gul grunnfarge med rød dekkfarge i flammer og striper over mesteparten av frukten. Kjøttet er hvitt, svært fast og tørt med syrlig smak uten særlig kvalitet og aroma.

Sortens høstetid er i oktober og modningstiden er fra januar til mars. Eplene brukes mest som husholdningsfrukt.

'Raud Høynes' er en rød mutant som ble endel dyrket. Denne er ikke bevart og Genressurssenteret ønsker informasjon dersom noen vet hvor den kan finnes.