Haustkavill

Foto: Ove Hetland
Kavill-epler finnes i mange varianter og sortsgruppen har mange navn. I Norge har vi Karvel, Kavill og Kaviller, og vi har sommer-kavill og høst-kavill. Ved de norske klonarkivene finnes mange ulike typer kavill-epler.
Kavill har også mange synonymer. I Olav Skards eple-pomologi fra 1943 står sorten Fuhr omtalt som en Kavill-sort. Og i den danske boken Æblets krønike av Jørgen Bech-Andersen står det at sorten Gravenstein er en type kavill fra Italia som ble plantet ved slottet Gråsten eller Grafenstein i Slesvig og ble etterhvert definert som en egen sort.
Kavill-epler ble første gang beskrevet i 1788 av pastor J.L.Christ i "Handbuch über die Fruchtbaumzucht". Kavill-epler omtales som store, velluktende epler med god smak. Skallet er tilstøvet som hos blomster, og eplet har stort hvitt kjernehus og ribber.
