Hopp til hovedinnholdet

Granat

Granat_Åsmund-Asdal

Foto: Åsmund Asdal

'Granat' er en norsk sort. En vet ikke hvor sorten kommer fra. Noen mener at den er en lokal sort som er kommet fram av frø fra et utenlandsk eple, et eller annet sted på Vestlandet. I alle fall er den svært gammel i Hardanger, Sogn og Nordfjord. I Hardanger går sorten under navnet Små Granat, for å skille den fra de mange andre former av Granat, som Stor Granat, Brochs Granat, Rød Granat m.fl. som er helt ulike denne. Sorten er heller ikke identisk med noen av de Granatsorter som er beskrevet i den pomologiske litteratur.

Treet har en middels kraftig vekst med hengende greiner. Det har en svært brei og vid krone og det får rik og årviss avling.

Søt reinettesmak

Frukten er liten til middels stor, flatrund til nesten rund og regelmessig. Eplet har gullgul grunnfarge med mer eller mindre rød solside. Det har fine og lite synlige rødkantete skallpunkter. Skallet er glatt og fettet med glans. Eplene har en tydelig lukt. Fruktkjøttet er gulhvitt, nokså fast, mørt og noe saftfullt med god og søt reinettesmak.

Sortens høstetid er i oktober, og modningstida er fra november til februar. Eplene brukes mest som bordfrukt.