Filippa
'Filippa' er en dansk sort. Frøken Filippa Johannsen, datter av en skolelærer i Hundstrup på Fyn, sådde rundt 1880 noen eplekjerner av en ukjent sort i en potte. En av plantene fra eplekjernene ble mortreet til denne sorten. Den ble beskrevet i 1893 og fikk navn etter Filippa Johannsen. Mortreet ble fredet i 1937 etter flytting til skolehagen i Hundstrup i 1910. Treet står fremdeles i skolehagen. Det ble raskt spredd i Skandinavia og kom til Norge omkring 1890, men først i begynnelsen av 1900-tallet ble den mer kjent og plantet.
Treet har middels kraftig vekst med tynne og ofte noe hengende greiner. Det danner en bred krone av middels størrelse. Treet begynner å bære middels tidlig med middels god avling. Etter hvert har det vanligvis rik og årviss avling. Treet er motstandskraftig mot soppsykdommer, men er noe utsatt for monilia i nedbørrike strøk.
Sterk lukt
Frukten er middels stor og valseformet til kjegleformet. Den er ofte skjev og uregelmessig. Eplene har en grønngul til hvitgul grunnfarge. På solsiden har det ofte røde flammer eller marmoreringer. Eplet har små tydelige skallpunkter, på solsiden med hvitt eller rødt omkring. Skallet er tynt, glatt og noe fettet, med glans. Eplene har en sterk lukt. Kjøttet er hvitt og fint, sprøtt og saftig med en søt og noe syrlig særpreget smak og aroma. Frukten kan angripes av gloeosporium (kjølelagersopp).
Sorten kan høstes fra midten til slutten av September. Modningstiden er fra november til desember og eplene kan lagres ved lavere temperatur enn mange andre sorter (2° C) og holder da betydelig lenger. Sorten brukes mest som bordfrukt og er en aktuell sort for privathager.