Hopp til hovedinnholdet

Cox's Pomona

Cox's-Pomona_Ove-hetland

Cox's Pomona er en engelsk sort. Bildet er av en rød variant; Cox's Pomona Rød. Foto: Ove Hetland

Sorten Cox's Pomona kommer opprinnelig fra England, hvor den ble mye dyrket fra omkring 1850. Fra omkring 1890 er den blitt dyrket i Norge, og den har vært vanlig hos oss helt fram på 1960-tallet.

Cox's Pomona modner i november og eplene kan lagres fram til februar. Eplene blir ganske store og har hvitt fruktkjøtt med islett av gult eller grønt. Fruktkjøttet er nokså løst og mørt. Eplet er saftig og litt syrlig , bare litt søtt og aromatisk.

Sorten er middels hardfør og trives heller ikke i vått kystklima. den er derfor mest brukt i fruktbygdene på Østlandet og inne i fjordene på Vestlandet. Sorten passer godt i privathager fordi den gir mye frukt som holder seg godt.

Cox's-Pomona-2_Finn-Måge.jpg
Foto: Finn Måge