Hopp til hovedinnholdet

Blenheim

Blenheim_Knut-Sakshaug

Foto: Knut Sakshaug

'Blenheim' er en engelsk sort som er kommet fram hos Mr. Kempster i Woodstock i Oxfordshire omkring 1740. Sorten hadde fra først av navnet 'Kempster's Pippin'. Men snart ble navnet forandret til Blenheim Orange etter slottet Blenheim som lå like ved. Etter at sorten ble utstilt første gangen i London i 1818, bredde den seg fort, ikke bare i England, men også til andre land i Europa. I Norge har sorten vært kjent siden ca. 1850.

Sorten er også kjent under navnene 'Blenheim Orange', 'Goldrenette von Blenheim', og 'Woodstock Pippin'.

Godt utviklet frukt er gode å spise

Treet er kraftigvoksende med opprett vekst, og det danner en stor og høy krone. Sorten begynner å bære seint, men får tidligere og bedre avling på lett jord. 'Blenheim' angripes i blant av skurv og frukttrekreft.

Frukten er stor til svært stor, høybygd flatrund til nesten rund med flate, ofte utydelige kanter. Grunnfargen er blekgul til gullgul, og eplet har som oftest rødflammet solside med korte striper av mørkerødt. Skallet er middels tykt, matt og noe fettet. Fruktkjøttet er gulhvitt, fast og ved modning noe mørt og noe grovt. Eplet er middels saftig med svak søt, ganske syrlig smak og noe aroma.

'Blenheim' høstes fra midten av oktober. Eplet kan lagres lenge og brukstiden er fra januar til april / mai. Sorten er først og fremst husholdningsfrukt, men godt utviklede epler kan også spises som bordfrukt.