Hopp til hovedinnholdet

Astrakan, raud

Astrakan-Raud_Petter-Garås

Foto: Petter Garås

'Raud Astrakan' anses for å være en svensk sort. Den er første gang nevnt av P.J. Bergius i sitt kjente "Tal om Fruktträdgårdar" i 1780. Sorten har sannsynligvis vært dyrket i Sverige lenge før P.J. Bergius omtaler den. Sorten kom til England 1816 og noe seinere til Frankrike og Tyskland. Fra Tyskland skal sorten ha kommet til Russland.

I Sverige har sorten blitt dyrket fra Skåne og nesten opp til Västerbotten. Den ble vanlig dyrket i Norge på 1800-tallet.

Et tre av sorten 'Raud Astrakan' vokser kraftig som ungt, men senere blir veksten svakere. Treet blir middels stort med nesten rund krone. Det begynner å bære nokså seint, og avlingen kan  være varierende. Treet er svært herdig.

Mer holdbar enn andre Astrakaner

Frukten er middels stor, rund til flatrund og regelmessig. Frukten har grønn til gulgrønn grunnfarge med som oftest mørkerød dekkfarge. Lysere striper kan forekomme. Skallet er middels tykt, glatt og fettet. Eplet har kraftig lukt og god lukt.

Fruktkjøttet er hvitt, fint, mørt og saftig med søt, frisk syrlig smak og god aroma. Ofte er det litt rødt i kjøttet under skallet. Sorten angripes ofte av skurv og trærne er utsatt for frukttrekreft.

Eplene høstes fra begynnelsen til midten av september, og de har litt lenger holdbarhet enn andre Astrakan-sorter.

Astrakan-Raud-2_Finn-Måge.jpg
Foto: Finn Måge