Åkerø
Opphavet til 'Åkerø' er noe usikkert. Det har vært gjettet på at sorten kan være kommet til Sverige med en forsendelse av frukttre, som den tids eier av Åkerö herregård i Södermanland, C.G. Tessin, importerte i 1759 fra Holland. Sorten lignet ingen kjente sorter. Den ble derfor beskrevet i 1858 av den svenske pomologiforfatteren O. Eneroth, som ga sorten navn etter Åkerö herregård, der mortreet fremdeles står. Det ble fredet i 1921.
Undersøkelser av mortreet har vist at det var en frøplante som ble importert i 1759. Åkerø kan derfor betraktes som en svensk sort. Den kom til Norge i 1860 og har siden vært mye plantet, særlig på Østlandet.
Flere forskjellige mutanter
Det har framkommet flere ulike mutanter av 'Åkerø' bl.a. med varierende fruktfarge. Eneroth nevner et tre med hvite frukter på Åkerö herregård ('Hvit Åkerö'), og ved Gripsholm ble det i 1918 skrevet om sju ulike typer. En type med teglrøde frukter har blitt solgt under navnet Åkerö fra Gripsholm. 'Åkerø Hassel' er en rød mutant som ble funnet hos Einar Hassel på gården Spæren i Vestfossen i Buskerud i 1981.
Tree er kraftigvoksende med opprett vekst og spisse greinvinkler. Først dannes det en høy krone, etter hvert som eldre mer utsperret, stor og rund. Det begynner å bære seint og har etter hvert en tendens til vekselbæring. Treet er utsatt for frukttrekreft og skurv i vått værlag.
Frukten er middels stor til stor, høybygd og avstumpet egg- eller valseformet. Den har gulgrønn til hvitgul grunnfarge med på solsiden og ofte over hele frukten teglsteinsrød dekkfarge. Eplet får iblant mørkerøde prikker eller striper. 'Åkerø Hassel' har en mørkere rødfarge, ofte over store deler av frukten. Eplet har lite synlige skallpunkter. Det har middels tykt, matt og sjelden fettet skall og hvitgult, fast, nesten grovt og lite saftig kjøtt med en søt, mild syrlig smak og god aroma. Frukten er utsatt for skurv, prikksyke og iblant fusarium (innråte).
Sortens høstetid er i begynnelsen av oktober, og modningstiden er fra november til januar eller februar. Eplet blir brukt som bordfrukt.