Hopp til hovedinnholdet

Vilkår for å deponere frø

212_DSC2623

Foto: Riccardo Gangale

Tre viktige betingelser må være innfridd for at en genbank kan deponere frø i Frøhvelvet

De tre betingelsene er:

  • Frø av plantesorten / genotypen må være bevart i en langsiktig og permanent genbank med rutiner og kapasitet til å oppformere og produsere nye før når det er nødvendig.
  • Genbanken må stille sine frø og genressurser av sortene som dupliseres i Frøhvelvet til disposisjon for forskning, planteforedling og utdanning på vilkår som er i samsvar med den Internasjonale plantetraktaten (ITPGRFA). Gjennom dette kravet bidrar Frøhvelvet til å sikre at genressurser ikke privatiseres, men forblir en ressurs som er tilgjengelig for allmenn nytte.
  • Kopier av frø som legges i Frøhvelvet skal også være bevart et annet sted eller hos en samarbeidende genbank slik at frøene som deponeres på Svalbard blir sikkerhetskopi nummer 2.
IMG_7693-justert.jpg
Noen genbanker som deponerer frø for første gang, benytter anledningen til å komme selv og være med på å frakte frøene til Frøhvelvet. Her Bronislovas Gelvonauskis (t.v.) fra State Forest Service i Litauen, Angeles Gomez Borrego og Luis Guasch Pereira fra den spanske genbanken CSIC som deponerte sine første frø i juni 2022. Foto: NordGen

 

pakking av frø_IITA.jpg
Genbankene dyrker, tørker pakker og sender frø i vanntette aluminiumsposer og legger dem i forseglede kasser før de sendes til Svalbard. Her pakkes frø ved International Institute of Tropical Agriculture (IITA) i Nigeria. Foto: Landbruks- og matdepartementet.