Hopp til hovedinnholdet

NIBIOs genbank for potetsorter

RIMG8545

Potetgenbanken hos NIBIO Bioteknologi og plantehelse på Ås. Foto: Dag-Ragnar Blystad

Potet er en av de viktigste kulturene i norsk matproduksjon, og fordi potet er klonformert er den spesielt utsatt for overføring og spredning av alvorlige plantesykdommer. På grunn av dette er det krevende både å bevare potetsorter og å sørge for at sortene er tilgjengelig fra en potetgenbank. 

NordGen har en egen nordisk potetsortsamling, men på grunn av strenge regler som hindrer utveksling av settepotet over landegrensene, er det også etablert en egen potetgenbank i Norge. Samlingen av norske potetsorter bevares in vitro i laboratorium ved NIBIO Bioteknologi og plantehelse på Ås, samtidig som det etableres en back-up samling med nedfrosset kryomateriale hos Sagaplant i Sauherad. 

Bruksgenbank

På grunn av potetens særstilling i matproduksjon og historie er et stort og verdifullt mangfold av potetsorter bevart, og det er stor interesse for å bruke disse. Den nordiske genbanken hos NordGen lokalisert i Sverige, sender hvert år ut knoller av mange gamle potetsorter til hobbydyrkere i andre nordiske land, unntatt Norge.

For å gjøre sorter fra den norske potetgenbanken tilgjengelig er det etablert et samarbeid med Overhalla klonavlssenter i Trøndelag, som samarbeider med NIBIOs in vitro genbank om virusfritt mormateriale og som produserer miniknoller av et utvalg av de mest populære genbanksortene og sender disse ut til interesserte hvert år.

Samarbeid med Graminor

Potet er en så viktig matplante i Norge at det halvstatlige foredlingsselskapet Graminor driver en norsk foredling av potet, med formål å utvikle nye sorter spesielt egnet for potetproduksjon i Norge.

Potetgenbanken hos NIBIO bevarer også sorter og foredlingslinjer som behøves for og som er et resultat av den norske potetforedlingen. Andre sorter og genotyper som er bevart stammer for en stor del fra den store sortssamlingen som avdøde Erling Olsen, med et brennende engasjement for potetmangfold, samlet gjennom flere tiår. Tilsammen inneholder den norske potetgenbanken materiale av over 200 sorter og foredlingsmateriale av både norsk og utenlandsk opprinnelse.

Plantearven-prisen for bevaring av potet

Erling Olsen tok vare på og oppformerte mer enn 100 gamle sorter på sin gård i Øvre Snertingdal. Han tok imot sorter som andre leverte til han, og han delte ut av sine egne til de som ville prøve de gamle sortene. Som tidligere forsker tok Erling Olsen også vare på sortenes historie og han gjorde notater om deres egenskaper. Mye av informasjonen er tilgjengelig på Genressurssenterets nettsider om de gamle potetsortene, se lenke til venstre.

De sortene som ble vurdert å være bevaringsverdige er bevart i den norske potetgenbanken. Erling Olsen fikk Plantearven-prisen for sitt arbeid i 2008.

Grue_EOlsen.JPG
Erling Olsen fikk Plantearven-prisen i 2008, her overrakt av departementsråd Per Harald Grue. Foto: Even Bratberg
Potetbanken2_DRB.jpg
Over 200 sorter og andre genotyper av potet bevares in vitro i den norske potetgenbanken hos NIBIO Bioteknologi og plantehelse på Ås. Foto: Dag-Ragnar Blystad
early rose.jpg
Bilde av potetsorten 'Early Rose' eller 'Rosenpotet' som den også kalles. Denne sorten, kjent fra 1800-tallet, har en stor tilhengerskare blant norske potetentusiaster. Foto: Erling Fløistad
Omtale av gamle potetsorter