Vigatunet
Vigatunet ble etablert som lokahistorisk museum og bygdetun i 1975. Fram til 1955 ble gården brukt som boplass, og den har tidligere tjent som både gjestehus og skolehus.
Omkring 1990 startet kartlegging og innsamling av gamle fruktsorter i Ryfylke og den frukthistoriske hage på Vigatunet ble etablert. I dag er Vigatunet en del av Ryfylkemuseet, som har hovudsete på Sand i Suldal, men mange avdelinger og anlegg i andre av kommunene som dekkes av museet; Sauda, Hjelmeland, Strand, Forsand, Finnøy, Rennesøy og Kvitsøy.
For fuktig klima for eple
Fruktdyrkinga i Ryfylke ble først igangsatt av embetsmennene på 1700-tallet. Det viste seg etterhvert av epledyrking ikke gikk så bra i det fuktige klimaet i Ryfylke. Derimot var plomme og pæredyrking mer vellykket, og fikk etterhvert betydelig omfang.
Sortssamlingene i Vigatunet inneholder 32 registrerte sorter, mest av eplesorter som man etterhvert fant ut egnet seg for det lokale klimaet, men også sorter av plomme og pære. 'Helgøyplomme' er en kjent lokal plommesort som er bevart.