Njøs frukt- og bærsenter
Njøs frukt- og bærsenter er i dag nasjonalt foredlingssenter for norske frukt- og bærsorter. Stasjonen har vært benyttet til forsknings- og foredlingsarbeid i frukt og bær i nærmere 100 år. Njøs har alltid hatt store samlinger av sorter av de viktigste frukt- og bærslagene i Norge, og er i dag et av de viktigste bevaringsstedene for sorter av eple, pære, plomme, jordbær, bringebær, solbær, rips og stikkelsbær av betydning for Norge.
Foredling av fruktsorter
Njøs var tidligere en stasjon under Statens forskingsstasjoner i landbruk, men er i dag et selvstendig senter der de viktigste prosjektene er foredlingsoppgaver for foredlingsselskapet Graminor.
Njøs har vært og er en viktig samarbeidspartner for Norsk genressurssenter som klonarkiv for bevaringsverdige frukt- og bærsorter. I Genressurssenterets nøkkeltallrapport for 2019 er det oppgitt at 291 aksesjoner (sorter og andre genotyper) av 9 arter er bevart på Njøs, derav 247 fruktsorter og 44 bærsorter.
Plantehelse prioritert
Samlingen av fruktsorter inngår som endel av det genetiske grunnlaget for Graminos sortsforedling, og senteret har gjennom de siste årene lagt ned en stor innsats for å holde sortsmaterialet sykdomsfritt og tilgjengelig for uttak av podekvist til oppformering av nye trær av de gamle sortene.
Mange av sortene er også evaluert for viktige bruksegenskaper, noe som er svært viktig for at fruktforedlere skal vite hvor de skal lete etter gener til sine foredlingsprogrammer.
Rotekte plommer
Forskere på Njøs har samarbeidet med Genressursenteret om ulike prosjekter. Et eksempel er prosjektet Karakterisering og evaluering av rotekte plommer, der omlag 50 ulike plommetyper innsamlet fra hele landet ble evaluert. Prosjektet resulterte i at 22 av disse ble renset for sykdommer og plantet inn i en permanent feltgenbank for rotekte plommer på Njøs.
Kontaktperson på Njøs frukt- og bærsenter er daglig leder Stein Harald Hjeltnes.